HomeHL-9Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο – Συμβάσεις για τα Τείχη και κτήρια της Φορτέτζας

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο – Συμβάσεις για τα Τείχη και κτήρια της Φορτέτζας

Έπεσαν οι υπογραφές παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για το Ρέθυμνο αφού δύο έργα που αποτελούσαν αίτημα πολλών ετών μπαίνουν σε «τροχιά» υλοποίησης , μετά την υπογραφή των συμβάσεων για τις μελέτες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και της αποκατάστασης των τειχών της Φορτέτζας αλλά και των κτηρίων εντός του μνημείου.

Τις συμβάσεις υπέγραψε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφτηκε το Ρέθυμνο και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην πόλη αλλά και στα σημεία όπου προγραμματίζονται τα έργα, απο κοινού με τον Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη.

Την συγκίνησή και την ικανοποίησή τους για τα εμβληματικά έργα του Ρεθύμνου που μετά από πολλά χρόνια παίρνουν πλέον το δρόμο της υλοποίησης εξέφρασαν σε δηλώσεις τους η Υπουργός Πoλιτισμού και οι φορείς χαρακτηρίζοντας την ημέρα «ιστορική» για το Ρέθυμνο.

Λ. Μενδώνη :»To Ρέθυμνο είναι η μόνη πρωτεύουσα της Κρήτης, χωρίς αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας της»

Σε δήλωσή της η κα Μενδώνη υπογράμμισε: «Οφείλω να καταθέσω ότι αυτό που πάμε να κάνουμε τώρα είχε σχεδιαστεί με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Αν δεν είχε γίνει η κυβερνητική αλλαγή το 2015 θα είχε προχωρήσει, για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει να τα πούμε. Ήταν έτοιμο. Είχαμε δει με την κυρία Λιονή και τα σχέδια των προγραμματικών συμβάσεων. Το Ρέθυμνο είναι η μόνη πρωτεύουσα της Κρήτης που δεν έχει ένα αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας της. Σε επίπεδο Κρήτης και το λέω πολύ συνειδητά γιατί η Κρήτη έχει αυτή την τεράστια και διαχρονικά σημαντική ιστορία και πολιτισμό. Επομένως είναι η μόνη πρωτεύουσα της Κρήτης που δεν είχε το δικό της αρχαιολογικό Μουσείο».

Γ. Κεφαλογιάννης: «Βάζετε την υπογραφή σας σε ένα έργο που είναι όνειρο δεκαετιών για τους Ρεθυμνιώτες»

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Ευχαριστώ την κυρία Μενδώνη  και τους συνεργάτες της, γιατί είχαμε μία εξαίρετη συνεργασία το προηγούμενο διάστημα. Αυτό μας βοήθησε, γιατί όλοι οι θεσμικοί εδώ στο Ρέθυμνο και βεβαίως και ο Περιφερειάρχης, έχουμε κοινούς στόχους. Γι’ αυτό προχωρούν κάποια πράγματα αρκετά γρήγορα ακόμα και σε σχέση με άλλες περιοχές. Να ξέρετε ότι σήμερα βάζετε την υπογραφή σας σε ένα έργο που είναι όνειρο δεκαετιών για τους Ρεθυμνιώτες. Είχατε την ευκαιρία να δείτε τον πλούτο του πολιτισμού που διαθέτει η πόλη μας και πραγματικά σήμερα μία πολύ μεγάλη ημέρα για το Ρέθυμνο».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε: «Είναι μία σημαντική μέρα για το Ρέθυμνο. Μετά την επίσκεψη που είχαμε κάνει στο υπουργείο λύσατε αρκετά θέματα έχοντας πάντα την άριστη συνεργασία. Αποδεικνύεται ότι μέσα από τη συνεργασία μόνο θετικά μπορούμε να έχουμε. Από την δική μας πλευρά, μέσα από το ΕΣΠΑ και δικές μας χρηματοδοτήσεις  από εθνικούς πόρους, μπορούμε να συμβάλουμε. Γιατί ο πολιτισμός είναι ένα δυνατό χαρτί της Κρήτης σε κάθε Περιφερειακή ενότητα. Γίνονται σημαντικά έργα και οφείλουμε να πούμε ότι το Ρέθυμνο επειδή δεν υπήρχαν αρκετά ώριμες μελέτες, είχε μείνει πίσω. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα μέσα στο ΕΣΠΑ να ενταχθούν τα έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Να σας ευχαριστήσουμε για την διαχρονική αυτή συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο πολιτισμού και με εσάς προσωπικά».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για ένα μεγάλο όνειρο του Ρεθύμνου, πολλών ετών και συγκινημένος υπογράμμισε: «Είναι το μεγάλο όνειρο του Ρεθύμνου. Ένα σύγχρονο αρχαιολογικό Μουσείο σε ένα εξαιρετικό οικόπεδο. Επισκεφτήακαμε επίσης και στην Φορτέτζα και είδε η κυρία υπουργός την κατάσταση του φρουρίου και τα θέματα που έχει. Αυτή η δουλειά που γίνεται η κυρία υπουργέ είναι σημαντική γιατί γίνεται με έναν άξονα του ΕΣΠΑ όπου αυτομάτως δημιουργούμε την προϋπόθεση να είναι συνοδά έργα. Άρα δεν είναι απλώς μία Μελέτη που θα μπει σε συρτάρι αλλά μία μελέτη που θα υλοποιηθεί. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους πρωτίστως εσάς κυρία υπουργέ, τον περιφερειάρχη, την κυρία Λιονή και  την κυρία Τζιγκουνάκη. Θεωρώ ότι είναι σημαντική η παρουσία της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο, γιατί διαχρονικά έσωσε το μεγάλο μνημείο που λέγεται παλιά πόλη».

 

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση