HomeHL-9Γηροκομείο: Οι καταγγελίες για το «κολαστήριο», οι κατηγορίες και η… συνέχιση της λειτουργίας του

Γηροκομείο: Οι καταγγελίες για το «κολαστήριο», οι κατηγορίες και η… συνέχιση της λειτουργίας του

Σοκάρουν οι περιγραφές πρώην τροφίμου του γηροκομείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα έρχονται στο… φως της δημοσιότητας σχετικά με τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου στα Χανιά.

Οι πρώτες καταγγελίες έφτασαν στις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, η οποία είχε τον πατέρα της τρόφιμο στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Η ίδια, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις της στο cretapost, παρέλαβε τον πατέρα της από το γηροκομείο σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να υποβάλει έγκληση.

Η κ. Παπαδάκη τον μετέφερε στο νοσοκομείο και έπειτα στο σπίτι της κι έκτοτε ο πατέρας της είχε μία «πορεία παθητική μέχρι τον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά».

Δείτε τις δηλώσεις της:

Ο πρώτος «ύποπτος» θάνατος

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021 άρχισαν να καταφτάνουν αρκετές καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες τόσο ατόμων που είχαν εμπιστευθεί κάποιον δικό τους άνθρωπο στο γηροκομείο όσο και από πρώην υπαλλήλους.

Η πιο συγκλονιστική ήταν η υπόθεση του  θανάτου μίας τροφίμου του γηροκομείου ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ύποπτος». Ενώ η αιτία του θανάτου της συγκεκριμένης τροφίμου έγραφε πως ήταν η «ανακοπή καρδιάς» ωστόσο βρέθηκαν ευρήματα στο κρανίο της από χτύπημα ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες ότι η γυναίκα αυτή είχε πέσει χτυπώντας το  κεφάλι.

Αμέσως διατάχθηκε η εκταφή και προχώρησαν οι διαδικασίες για νέα ιατροδικαστική εξέταση ως προς τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Στη συνέχεια οι αρχές έβαλαν στο… στόχαστρο 68 συνολικά υποθέσεις ηλικιωμένων που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στο γηροκομείο με την αιτία θανάτου να έχει δηλωθεί η «ανακοπή καρδιάς».

Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκ. ευρώ

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ!

Ως προς τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους αποδίδονται τα εξής:

–Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

–Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

–Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Επιπρόσθετα καταλογίζεται ότι στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

ghrokomeio-xania7

Συνεχίζει τη λειτουργία του το γηροκομείο

Παρά τα όσα έχουν συμβεί το γηροκομείο συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι.

Μάλιστα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές δεν βρήκαν κάποια παρατυπία.

«Κλιμάκια της αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή ατόμων από την Πρόνοια και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ελέγξαμε χθες το πρωί τη λειτουργία του Γηροκομείου. Από τον έλεγχο είδαμε πως υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχίατροι, φυσιοθεραπευτές και μάγειροι. Δεν εντοπίσαμε καμία έλλειψη, με τον οίκο ευγηρία να είναι πλήρες στελεχωμένο όπως προβλέπεται από το νόμο γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

ghrokomeio-xania6

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και τον εισαγγελέα προσπαθούν να βρουν τον υπεύθυνο που έχει οριστεί στο γηροκομείο μετά τις συλλήψεις για μία ενημέρωση χωρίς ακόμα όμως να το έχουν καταφέρει.

«Δεν ξέρουμε αν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος μετά τις συλλήψεις. Περιμένουμε να δούμε ποιος είναι», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλογερής.

Αύριο απολογούνται οι «7»

Με βαρύτατες κατηγορίες αναμένεται να περάσουν αύριο το πρωί την πόρτα του ανακριτή οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για τους: 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Και οι επτά φέρουν ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση