HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Η σημασία της αναμνηστικής δόσης

Κορωνοϊός: Η σημασία της αναμνηστικής δόσης

Τι αναφέρει ο Γιώργος Ατσαλάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους θανάτους να αντιστοιχούν στο 0,013% του πληθυσμού, η Ν. Κορέα κατατάσσεται στις χώρες με τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας.

Η Νότιος Κορέα είχε εξαιρετικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας. Eχοντας περίπου 7.000 θανάτους, που αντιστοιχούν στο 0,013% του πληθυσμού των 52 εκατ., κατατάσσεται στις χώρες με τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας. Eχει εμβολιασμένο με δύο δόσεις το 85,2% του πληθυσμού και το 54,9% με την αναμνηστική δόση.

Το Ισραήλ με περίπου 9.200 θανάτους, που αντιστοιχούν στο 0,10% του πληθυσμού των 9,2 εκατ., έχει εμβολιασμένο με δύο δόσεις το 66,3% του πληθυσμού και το 55,6% με την αναμνηστική δόση. Η χώρα μας με περίπου 24.200 θανάτους, που αντιστοιχούν στο 0,23% του πληθυσμού της των 10,7 εκατ., έχει εμβολιασμένο με δύο δόσεις το 68,7% του πληθυσμού και το 46,4% με την αναμνηστική δόση. Η Ν. Κορέα έχει 17 φορές λιγότερους θανάτους από τη χώρα μας και 8 φορές λιγότερους από το Ισραήλ. Ο επταήμερος κινητός μέσος όρος των θανάτων έχει ανέλθει πρόσφατα σε νέα υψηλά από την αρχή της πανδημίας, τόσο στο Ισραήλ με υψηλό 73 θανάτους ανά ημέρα, όσο και στη χώρα μας με 108 θανάτους, ενώ στη Ν. Κορέα είναι 20 θάνατοι.

Στον πίνακα φαίνονται τέσσερα διαγράμματα που αφορούν τη μετάλλαξη «Ομικρον» στη Ν. Κορέα. Το πάνω αριστερά διάγραμμα δείχνει την άνοδο των κρουσμάτων. Το πάνω δεξιά δείχνει την ανοδική πορεία της αναμνηστικής δόσης. Το κάτω αριστερά δείχνει τη μείωση των εισαγωγών στις εντατικές μονάδες και το κάτω δεξιά διάγραμμα δείχνει τη μείωση των θανάτων. Η συγκριτική ανάλυση αυτών των διαγραμμάτων δίνει σημαντικά συμπεράσματα. Γνωρίζουμε από τις πρόσφατες μελέτες ότι η τρίτη δόση προστατεύει κατά 50% από τη μόλυνση, 90% από τη νοσηλεία σε νοσοκομεία και 95% από τον θάνατο.

Ως προς τη μόλυνση, ούτε οι επιτυχημένες στρατηγικές της Ν. Κορέας κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση των κρουσμάτων καθόσον το ποσοστό προστασίας των εμβολίων (50%) είναι πολύ μικρό.

Στο παρελθόν τα «απαγορευτικά» περιόριζαν τη μόλυνση κυρίως στα πρώτα κύματα της πανδημίας. Αλλά δεν εφαρμόζονται πλέον εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που δημιουργούν στην οικονομία και κυρίως στην απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων. Εφόσον τα εμβόλια έχουν κατασκευαστεί για να αποτρέπουν τη βαριά νόσηση, έχουν χαμηλή προστασία από τη μόλυνση του κορωνοϊού.

Οπότε για την αποφυγή της μόλυνσης παράλληλα με τα εμβόλια απαιτούνται κυρίως τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως η ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συνωστισμού, ο κατάλληλος εξαερισμός κ.λπ. Κάθε προτροπή για άρση αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πρόωρη.

Με τους θανάτους να αντιστοιχούν στο 0,013% του πληθυσμού, η Ν. Κορέα κατατάσσεται στις χώρες με τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας.

Ως προς τη νοσηλεία, η τρίτη ή η αναμνηστική δόση των εμβολίων προστατεύουν κατά 90%. Το κάτω αριστερά διάγραμμα της Ν. Κορέας δείχνει ότι ενώ τα κρούσματα ανέβαιναν κατακόρυφα, οι εισαγωγές στις εντατικές μονάδες μειώνονταν απότομα. Αυτό συνέβαινε λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τρίτης δόσης, όπως δείχνει το πάνω δεξιά διάγραμμα που έχει φθάσει στο 54,9% του πληθυσμού.

Ως προς τους θανάτους, η τρίτη ή η αναμνηστική δόση των εμβολίων προστατεύουν κατά 95%. Το κάτω δεξιά διάγραμμα της Ν. Κορέας δείχνει ότι ενώ τα κρούσματα ανέβαιναν κατακόρυφα, οι θάνατοι μειώνονταν απότομα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης της τρίτης δόσης, όπως δείχνει το πάνω δεξιά διάγραμμα.

Η ανάλυση αυτών των δεδομένων της Ν. Κορέας δείχνει ότι για να επιτύχει η χώρα μας τη μείωση των θανάτων θα πρέπει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να λάβει την τρίτη δόση περίπου το 15% του πληθυσμού το οποίο ενώ έχει λάβει τις δύο δόσεις, δεν έχει λάβει την τρίτη, ενώ έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία. Η ολοκλήρωση της αναμνηστικής δόσης θα δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση των θανάτων. Ετσι θα μείνει ενεργά προστατευμένο περίπου το 69% του πληθυσμού. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να επεκταθούν οι εμβολιασμοί στο υπόλοιπο 31%, από το οποίο μόνο το 3% έχει λάβει την πρώτη δόση. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στους έχοντες υποκείμενα νοσήματα.

 

* Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπλ. καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση