HomeHL-9AstraZeneca: Τι περιγράφει 38χρονος  Κρητικός που έκανε το εμβόλιο

AstraZeneca: Τι περιγράφει 38χρονος  Κρητικός που έκανε το εμβόλιο

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσε το σύνδρομο των θρομβώσεων με θρομβοπενία.

«Είχα εμβολιαστεί στις 27 Απριλίου 2021 με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου στις 10 Μαΐου είχα πάθει θρόμβωση στο κάτω άκρο στην κεντρική αρτηρία. Μετά από 4 ημέρες εντοπίστηκε στην αριστερή μου καρωτίδα ένας άλλος θρόμβος (…). Όλοι έβγαιναν τότε και λέγανε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι το εμβόλιο είναι μόνη λύση», περιγράφει ο ίδιος στο OPEN.

Ο τότε 35χρονος Αλέξανδρος είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις ασθενών που κινούνται νομικά εξαιτίας των σοβαρών παρενεργειών που είχαν από το εμβόλιο.

«Έχει γίνει μία αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και άλλη μία κατά της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη αναβολή το δικαστήριο κατά του Δημοσίου έχει πάρει δύο αναβολές. Η δικαίωση έχει ξεκινήσει να βγαίνει τώρα σιγά σιγά με αυτά που βγαίνουν καθημερινά από την εταιρία», προσθέτει ο ίδιος.

Η εταιρία είναι αντιμέτωπη με βροχή αγωγών σε όλο τον κόσμο για θανάτους και προβλήματα υγείας. Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού ζητείται αποζημίωση 100 εκατομμύρια λίρες για 51 θύματα.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Στην Ελλάδα το 2021, έγιναν πάνω από 1, 5 εκατομμύριο δόσεις με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η απόσυρση του εμβολίου, αλλά και η παραδοχή της εταιρίας πως έχει προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεις, έχει προκαλέσει ανησυχία για το αν ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και χρόνια μετά την λήψη.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έγιναν:

α’ δόση: 782.187

β’ δόση: 764.392

γ’ δόση: 2

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οποιαδήποτε παρενέργεια αναφέρθηκε αφορούσε τις πρώτες τρεις εβδομάδες από τη λήψη του εμβολίου μετά από τρεις βδομάδες, ένα μήνα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας είναι επιβεβαιωμένο, διαπιστωμένο», λέει καθησυχάζοντας ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «αν η επιστήμη δεν είχε τα εμβόλια του mrna, αν είχε μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, η οδηγία τότε θα ήταν ναι κάντε το εμβόλιο γιατί η προστασία είναι 1000πλάσια του κινδύνου της θρόμβωσης».

Στη χώρα μας, πάντως, αρκετές ήταν οι αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Πέντε περιστατικά, ωστόσο, φαίνεται ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση