HomeΚΡΗΤΗΣτην… τελική ευθεία η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Στην… τελική ευθεία η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Λαμπρότητα αλλά και… περιοριστικά μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με λαμπρότητα αλλά και… περιοριστικά μέτρα αναμένεται να τελεστεί αύριο η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγενίου.

Οι προσκλήσεις έχουν μοιραστεί, το πρόγραμμα έχει οριστικοποιηθεί και όλα φαίνεται να είναι έτοιμα ώστε όλη η Κρήτη να εορτάσει την ενθρόνιση του νέου της Ποιμενάρχη.

Από τις 11 και μετά αναμένεται να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά οι τοπικοί φορείς ενώ αμέσως μετά θα καταφτάσουν οι υπουργοί, μεταξύ των οποίων η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρόντες στην τελετή θα είναι η Επαρχιακή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις 11.55 αναμένεται να φτάσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχουν αλλαγές ως προς το πρωτόκολλο της τελετής ενθρόνισης με αποτέλεσμα η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου να μην γίνει στην Χανιόπορτα για την αποφυγή συνωστισμού.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος, αναμένεται να φτάσει στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά όπου ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός θα προχωρήσει στην προσφώνησή του ενώ θα ακολουθήσει και η αντιφώνηση του κ.κ. Ειρηναίου.

Στη συνέχεια θα εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού, όπου παρουσία περίπου 250 προσκεκλημένων, θα τελεστεί η ακολουθία της ενθρόνισης. Την ακολουθία θα τελέσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, επικουρούμενος από 4 κληρικούς και 4 διακόνους.

Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος, που έχουν καταγωγή από την Κρήτη.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, την Εκκλησία της Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, την Εκκλησία της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, ενώ θα παραβρεθούν περίπου 25 ακόμη Αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει εσπερινό στον ναό του Αγίου Τίτου, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Μετά το πέρας του, οι πιστοί, που για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να παραστούν στο εσωτερικό του ναού κατά την ενθρόνιση, θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα βρίσκονται σε ισχύ το πρωί του Σαββάτου εξαιτίας της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., το Σάββατο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση όλων των οχημάτων στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

  • Στο κατερχόμενο τμήμα της οδού Έβανς, από Πύλη Ιησού έως οδό Αβέρωφ, καθώς και στη Πλατεία Κορνάρου και στις οδούς Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγ.Μηνά έως συμβολή με Λεωφόρο Καλοκαιρινού κατά τις ώρες 11:00 -14:30
  • Στην οδό Αβέρωφ από Πλατεία Ελευθερίας έως τη συμβολή με οδός ‘Εβανς κατά τις ώρες 14:00 έως 15:00

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω παράπλευρων οδών, στις οποίες επίσης θα εφαρμοσθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση