HomeHL-9Ευγένιος: Όλες οι λεπτομέρειες για την ενθρόνιση – «Γέφυρες» συνεργασίας από τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Ευγένιος: Όλες οι λεπτομέρειες για την ενθρόνιση – «Γέφυρες» συνεργασίας από τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Περιοριστικά μέτρα αλλά και λαμπρότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι βάσεις για την καλή συνεργασία που χρειάζεται για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, τέθηκαν χθες ανάμεσα στην Εκκλησία της Κρήτης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Εκκλησία της Ελλάδας, στην διάρκεια των πρώτων επαφών που είχε ο νέος Αρχιεπίσκοπος, κ. Ευγένιος.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, χθες, μετά το πέρας της τελετής διαβεβαίωσης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος και η Αντιπροσωπεία της Κρητικής εκκλησίας που τον συνόδευε, είχε συνάντηση για περίπου μισή ώρα με την κ. Σακελλαροπούλου και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, επικεντρώθηκε σε θέματα επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η αντιμετώπιση της πανδημίας, ζήτημα για το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων κράτους – Εκκλησίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Η συνάντηση δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική, αλλά ουσίας, καθώς διήρκεσε μία ώρα και κατά τη διάρκειά της οι δύο προκαθήμενοι δεσμεύθηκαν ότι μέσω κοινών επιτροπών θα κινηθούν προς την κατεύθυνση προώθησης θεμάτων, όπως η διασφάλιση των οργανικών θέσεων των κληρικών και η συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον κλήρο.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι στιγμές συγκίνησης καθώς έγινε αναφορά τόσο στην προηγούμενη συνεργασία και γνωριμία των δύο Αρχιεπισκόπων, όσο και στον Αρχιεπίσκοπο τέως Κρήτης Ειρηναίο.

Με περιοριστικά μέτρα, αλλά και λαμπρότητα η ενθρόνιση

Πλέον, το ενδιαφέρον κλήρου και πιστών αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία της Κρήτης στρέφεται στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου το ερχόμενο Σάββατο, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Το παρών θα δώσουν ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η υποδοχή του κ. Ευγένιου, λόγω πανδημίας, θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και όχι ως είθισται στην Χανιόπορτα, καθώς κρίθηκε σκόπιμη η αποφυγή της πομπής και του συνωστισμού που θα προκαλείτο.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρόδρομος, την προσφώνηση του νέου Αρχιεπισκόπου θα κάνει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, και θα ακολουθήσει η αντιφώνηση του κ. Ευγένιου.

Στη συνέχεια θα εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού, όπου παρουσία περίπου 250 προσκεκλημένων, θα τελεστεί η ακολουθία της ενθρόνισης. Την ακολουθία θα τελέσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, επικουρούμενος από 4 κληρικούς και 4 διακόνους.

Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος, που έχουν καταγωγή από την Κρήτη.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, την Εκκλησία της Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, την Εκκλησία της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, ενώ θα παραβρεθούν περίπου 25 ακόμη Αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό,

Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει εσπερινό στον ναό του Αγίου Τίτου, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Μετά το πέρας του, οι πιστοί, που για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να παραστούν στο εσωτερικό του ναού κατά την ενθρόνιση, θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Από το Σάββατο, ημέρα ενθρόνισης του κ. Ευγένιου, τίθεται σε χηρεία η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τοποτηρητής θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του κ. Ευγένιου, ο οποίος αποχωρεί από τον μητροπολιτικό θώκο.

Μάλιστα, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δεν αποκλείεται να γίνει κατά την πρώτη συνοδική συνεδρίαση υπό τον νέο Αρχιεπίσκοπο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, τόσο το τριπρόσωπο όσο και το μονοπρόσωπο, δηλαδή ο νέος Μητροπολίτης, θα εκλεγούν από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

 

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση