HomeHL1-CultureΑλέκος Φασιανός κηδεία: Το τελευταίο αντίο στον εμβληματικό Έλληνα ζωγράφο

Αλέκος Φασιανός κηδεία: Το τελευταίο αντίο στον εμβληματικό Έλληνα ζωγράφο

Συντετριμμένη η σύζυγός του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος κόσμου βρέθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (18/1), στο Κοιμητήριο Παπάγου, για απευθύνει το «τελευταίο αντίο» στον Αλέκο Φασιανό. O εμβληματικός Έλληνας ζωγράφος, ο οποίος σφράγισε μία ολόκληρη εποχή, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή (16/1), σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι του, καθώς αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της χώρας μας, του οποίου τα έργα γνωρίζουν οι περισσότεροι Έλληνες καθώς εκτός από τα μουσεία Τέχνης, έχουν κοσμήσει και σχολικά βιβλία που διάβασαν πολλές γενιές.

Ο θάνατός του σκόρπισε τη θλίψη σε όλη τη χώρα, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία τον αποχαιρέτησε με τα μηνύματά της. Μία εξ αυτών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησε τον Έλληνα ζωγράφο με ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμισε πως το έργο του καλλιτέχνη «αποπνέει μια ιδιαίτερη αίσθηση της ελληνικότητας και καταφέρνει, με την αλήθεια του, να καταστήσει οικουμενικό το τοπικό, κατακτώντας τη διεθνή αναγνώριση».

Αλέκος Φασιανός: Συγκίνηση για την απώλεια ενός σπουδαίου εικαστικού

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και είχε σπουδάσει βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, αφού έλαβε υποτροφία από την γαλλική κυβέρνηση και έζησε στην πόλη του φωτός για 35 χρόνια. Συνολικά έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 75 εκθέσεις σε Γαλλία, Ελλάδα και πολλές ακόμα χώρες. Τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχει λάβει για το έργο του είναι πολλά ενώ είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις Τέχνης.

Η ζωγραφική του είναι ανθρωποκεντρική, καθώς στο επίκεντρο των έργων του βρίσκεται κατά κύριο λόγο ο άνθρωπος, όμως τόσο η φύση όσο και το περιβάλλον έχουν σημαντική θέση στη ζωγραφική του.

Εκτός από τη ζωγραφική είχε ασχοληθεί και με το θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος και είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, όπως το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο. Επίσης, είχε εικονογραφήσει πολλά και σημαντικά βιβλία άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Καβάφης, ο Ελύτης, ο Ταχτσής και ο Αραγκόν.

Η απώλειά του είναι μεγάλη, καθώς το κενό που αφήνει στον χώρο της ζωγραφικής και των εικαστικών είναι τεράστιο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της κηδείας του σπουδαίου καλλιτέχνη. Ήδη πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και απλοί πολίτες των αποχαιρετούν, με τα έργα του να έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση