HomeΕΛΛΑΔΑΚΙΝΑΛ: Τα υπονοούμενα για νοθεία και η αναδίπλωση ΓΑΠ

ΚΙΝΑΛ: Τα υπονοούμενα για νοθεία και η αναδίπλωση ΓΑΠ

Σε τεντωμένο σκοινί η αναμέτρηση στον 2ο γύρο. Ελπίδες για ανατροπή ή για μικρότερη «ψαλίδα»; Α. Λοβέρδος: «Με κατέστρεψε η υποψηφιότητα Παπανδρέου». Χαμηλοί τόνοι αλλά με προειδοποίηση από Ν. Ανδρουλάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προεκλογικές υπερβολές ή απόδειξη της εύθραυστης ενότητας στο ΚΙΝΑΛ στην μετεκλογική εποχή που θα “ξημερώσει” την Δευτέρα;

Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου ανάμεσα στους μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, ο δεύτερος έδειξε να σηκώνει ψηλά… το τσεκούρι του πολέμου που κρατάει από τον Δευτέρα, για να το ξανακρύψει τελικά χωρίς να επιχειρήσει το (τελειωτικό;) χτύπημα.

Ο κ. Παπανδρέου, με επιστολή του προς την αρμόδια εκλογική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για νοθεία την πρώτη Κυριακή. Κι αυτό διότι αναφέρθηκε σε αναντιστοιχία ψηφισάντων/ψήφων, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε 164 εκλογικά τμήματα βρέθηκαν 2.700 υπεράριθμα ψηφοδέλτια.

Υποστηρικτές του μάλιστα έδιναν (σ.σ. όχι δημοσίως) παραδείγματα, όπως σε τμήμα της Πάτρας, όπου ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να λαμβάνει 600 ψήφους και ο κ. Παπανδρέου 100, κάτι που, όπως εξηγούσαν, είναι αδύνατον να συμβαίνει στο “κάστρο” του πρώην πρωθυπουργού – ο οποίος, άλλωστε, βγήκε πρώτος στην δυτική Ελλάδα.

Όπως είναι προφανές, η εξέλιξη αυτή “άδειασε” τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας-Εφαρμογής Καταστατικού-Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος, τα οποία τη Δευτέρα επικύρωσαν τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των υποψηφίων, πάντως, οι διαφορές ψηφισάντων/ψήφων που εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα οφείλεται στο γεγονός ότι σε διάφορες φάσεις της ψηφοφορίας “έπεφτε” το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε η καταγραφή των ψηφοφόρων γινόταν χειρογράφως και όχι στα tablets.

Κάποιες εφορευτικές επιτροπές “πέρασαν” αμέσως τα ονόματα στα tablets, μετά την αποκατάσταση του συστήματος, ενώ άλλες το άφησαν για την επομένη. Η ΕΔΕΚΑΠ, όπως υποστηρίζουν, είχε στη διάθεση της όλα τα στοιχεία και γι’ αυτό επικύρωσε τα αποτελέσματα.

Λίγο πριν …τα μεσάνυχτα, ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας: “Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα”.

Γιατί άργησε πέντε ημέρες;
Στο ερώτημα γιατί ο κ. Παπανδρέου περίμενε μέχρι χθες, Πέμπτη, για να στείλει την επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ, οι απαντήσεις ποικίλλουν.

Κατά τους υποστηρικτές του, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι “χθες απέκτησε ολοκληρωμένη εικόνα” με παραδείγματα όπως αυτά της Πάτρας.

Σημειώνουν δε, ότι δεν τέθηκε θέμα νοθείας διότι οι επίμαχες περιπτώσεις μπορούσαν να μειώσουν λίγο (“κατά μία μονάδα”) τη διαφορά Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, οπότε στην ουσία δεν θα άλλαζε τίποτα “παρά μόνο οι εντυπώσεις”.

Υπενθυμίζουν προς τούτο ότι για πολλές ώρες η διαφορά εμφανιζόταν στις 10-11 μονάδες, ωστόσο με τα τελικά αποτελέσματα μειώθηκε στις 8,9.

Κατά τους αντιπάλους του, διότι “αποφάσισε να πολώσει το κλίμα ακόμα περισσότερο στην τελική ευθεία προς τον δεύτερο γύρο διότι βλέπει την ήττα”.

Εκτιμούν μάλιστα πως ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί υπέρ του το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ή, έστω, να χάσει με πολύ μικρή διαφορά από τον κ. Ανδρουλάκη, ώστε την Δευτέρα να έχει βαρύνοντα λόγο στο κόμμα.
Λοβέρδος: “Με κατέστρεψε…”

Πέραν τούτων, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε χθες να συνέρχεται από την ήττα του πρώτου γύρου και να αναζητεί φταίχτες. “Με κατέστρεψε η υποψηφιότητα Παπανδρέου”, δήλωσε χθες (στο Πρώτο Πρόγραμμα) εμφανίζοντας ως παραδείγματα την Δυτική Ελλάδα και την Αττική, όπου έχασε ψηφοφόρους οι οποίοι στράφηκαν στον πρώην πρωθυπουργό όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Υποστήριξε εκ νέου, επίσης, ότι υπήρξε “γραμμή” από τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο υποψήφιο τον οποίον, όπως είπε, δεν θέλει να κατονομάσει – αν και από όλους μεταφράστηκε ως στήριξη στον κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, επιμένει σθεναρά στους χαμηλούς τόνους, θέλοντας να πείσει ότι εκφράζει την ενότητα. Μένει να φανεί από Δευτέρα πώς θα κάνει πράξη την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες από τη Ρόδο, “δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης”.

Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση