HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΖωρζ Σερά: Αφιερωμένο στον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο το Google Doodle

Ζωρζ Σερά: Αφιερωμένο στον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο το Google Doodle

Ποιος ήταν ο Ζωρζ Σερά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αφιερωμένο στον Ζωρζ Σερά είναι το Google Doodle για τις 2 Δεκεμβρίου 2021, στην επέτειο των 162 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του πουαντιγισμού (στιγματογραφία).

Ποιος ήταν ο Ζωρζ Σερά

O Ζωρζ Σερά (Georges-Pierre Seurat) ήταν Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Παρίσι, σπούδασε τέχνη με τον γλύπτη Τζάστιν Λεκίν (Justin Lequiene), ενώ παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου το 1878 και το 1879.

Το 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα. Πρόκειται για έναν τεράστιο καμβά με τίτλο “Κολυμβητές στην Ασνιέρ”.

Ο Ζωρζ Σερά υπήρξε πρωτοπόρος της Νέο-Ιμπρεσιονιστικής τεχνικής, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως Ντιβιζιονισμός (από τη γαλλική λέξη division που σημαίνει διαίρεση) ή Πουαντιγισμός (pointillisme από τη γαλλική λέξη point που σημαίνει κουκκίδα ή στίγμα). Πρόκειται για μία προσέγγιση που σχετίζεται με μία επιφάνεια που “τρεμοπαίζει” με μικρές βούλες ή πινελιές χρώματος.

Το καλοκαίρι του 1884, ο Ζωρζ Σερά ολοκλήρωσε το έργο του «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ». Στο έργο παρουσιάζονται μέλη όλων των κοινωνικών τάξεων σε διαφορετικές σκηνές.

Οι μικροσκοπικές κουκκίδες των χρωμάτων επιτρέπουν στο μάτι του θεατή να συνδυάσει τα χρώματα οπτικά, αντί για να είναι τα χρώματα αναμεμιγμένα από τον ζωγράφο δημιουργώντας ένα μοναδικό οπτικό εφέ.

Οι κριτικοί τέχνης θεωρούν πως αυτό το έργο του Ζωρζ Σερά άλλαξε την κατεύθυνση σύγχρονης τέχνης αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού. Επίσης αυτός ο πίνακας είναι ένας από τους γνωστότερους του 19ου αιώνα.

Δείτε το Google Doodle για τον Ζωρζ Σερά

google-doodle-georges-seurat

Διαφήμιση
Διαφήμιση