HomeΕΛΛΑΔΑEurobank: Πρόγραμμα επενδύσεων 750 εκατ. στον τουρισμό

Eurobank: Πρόγραμμα επενδύσεων 750 εκατ. στον τουρισμό

Ερευνα σε 140 μονάδες δείχνει ότι οι προκρατήσεις καλύπτουν ήδη έως και το 50% των διαθέσιμων δωματίων. Η τράπεζα προωθεί πακέτο επενδύσεων που φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ για ανέγερση, αναβάθμιση και αναχρηματοδότηση ξενοδοχείων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
«Εκρηκτική» χρονιά χαρακτήρισε το 2022 για τον ελληνικό τουρισμό ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, με τη ζήτηση που καταγράφεται να είναι η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας τόνισε ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε δείγμα 140 resorts και ξενοδοχείων πόλης 4 και 5 αστέρων, έχουν καλύψει ήδη με προκρατήσεις το 40%-50% των διαθέσιμων δωματίων τους για το 2022.
Τάση, η οποία αν συνεχιστεί θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε κάλυψη του 70% των διαθέσιμων δωματίων τους ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου.Μάλιστα, όπως επεσήμανε, οι προκρατήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε πολύ καλές τιμές, υψηλότερες ακόμη και από αυτές που καταγράφηκαν το 2019.

 Ο Κ. Βασιλέιου ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις, και συγκεκριμένα πρόκειται είτε για συναλλαγές που είτε έχουν εγκριθεί, είτε είναι σε προχωρημένο στάδιο και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Η κατανομή του προγράμματος έχει ως εξής:
  • 250 εκατ. ευρώ ανέγερση νέων μονάδων και επεκτάσεις υφιστάμενων.
  • 225 εκατ. ευρώ αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων.
  • 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις θα αυξήσουν τη δυναμικότητα κατά 2.000 δωμάτια και θα αναβαθμίσουν επιπλέον 4.700 δωμάτια στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

Το 30% των επενδύσεων αφορά τα Δωδεκάνησα, το 20% την Αττική, το 10% την Κρήτη, το 9% τη Χαλκιδική, το 8% τις Κυκλάδες, το 7% το Ιόνιο και το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι πρωτοβουλίες της Eurobank για την επόμενη ημέρα του κλάδου

Ο ελληνικός τουρισμός επιστρέφει δυναμικά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων σε 5 άξονες η Eurobank:

* Σχεδιάζει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και επεκτάσεις /ανακαινισεις δωματίων στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων.

* Παρέχει 2 νέα προγράμματα με προνομιακούς όρους τιμολόγησης που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG:

  • Επιχειρώ βιώσιμα στον τουρισμό
  • Κατασκευάζω βιώσιμα στον τουρισμό.

* Στηρίζει τους πελάτες της για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαμορφώνει λύσεις factoring για την άμεση στήριξη προμηθευτών ξενοδοχείων.* Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου: Το Business Banking Τουρισμός αποτελεί το οικοσύστημα των ΜμΕ του ευρύτερου κλάδου του τουρισμού.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές και μη τραπεζικές υπηρεσίες για 12η χρονιά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση