HomeΕΛΛΑΔΑΕξορμήσεις εντός και εκτός τειχών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εξορμήσεις εντός και εκτός τειχών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τι σηματοδοτούν οι περιοδείες σε Κοζάνη και Ιωάννινα. Ο στόχος των ταξιδιών σε Τελ Αβίβ και Μόσχα. Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου και η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί στην Κυβέρνηση αναπόφευκτα να έχουν ρίξει το βάρος τους στη διαχείριση της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να δαμάσουν τον κορωνοϊό κατά τη νέα επέλαση του, ωστόσο δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν πίσω τους υπόλοιπους στόχους τους.

Δύο εξ αυτών είναι η διατήρηση της επαφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω περιοδειών, καθώς και η σύναψη συμμαχιών εκτός συνόρων, σε υλοποίηση της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει να εφαρμόσει.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο στοχευμένων επισκέψεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, με φόντο την πανδημία και τις επώδυνες για τους οικογενειακού προϋπολογισμούς διαρκείς ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

Έτσι, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί αρχικά την Κοζάνη και στη συνέχεια τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της βούλησής του να επικοινωνεί δια ζώσης με τους πολίτες σε όλη τη χώρα.

Στην μακεδονική πόλη θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και με τοπικούς φορείς, ενώ θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Θέμα στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, υπό το πρίσμα της πράσινης ανάπτυξης και των δεσμεύσεων που έχει δώσει εκ μέρους της χώρας μας.

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενώ αύριο, Σάββατο, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας (μία ακριβώς εβδομάδα πριν από το τακτικό συνέδριο του κόμματος), θα έχει συζήτηση με νέους.

Αυτή θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να επαναπροσεγγίσει τους Ισραηλινούς.

Ενεργειακή κρίση

Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σότσι της Ρωσίας, όπου την επομένη, 8 Δεκεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα είναι το πρώτο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο από την εκλογική νίκη του Ιουλίου του 2019, που θα πραγματοποιηθεί σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και της άμεσης εμπλοκής της Ρωσίας στο θέμα.

Στις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Μετά την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla υπέγραψαν χθες, Πέμπτη, Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής  συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Το Μνημόνιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων».

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ολοκληρώνοντας έναν έντονο κύκλο διεθνών επαφών, με ζητούμενα την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην γεωστρατηγική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του δικού του, διεθνούς προφίλ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση