HomeHL-9Σεισμός: Αποκαθήλωση του καμπαναριού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ίνι

Σεισμός: Αποκαθήλωση του καμπαναριού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ίνι

Ζυγίζει περισσότερο από 4 τόνους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο σεισμόπληκτο Ινι του Δήμου Μινώα,έγινε χθες η αποκαθήλωση του ετοιμόρροπου καμπαναριού για λόγους ασφαλείας,ενώ όπως έγινε γνωστό ανάλογες παρεμβάσεις χρειάζονται και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις επικίνδυνων καμπαναριών και παλαιών σπιτιών σε χωριά των σεισμόπληκτων Δήμων.

Περισσότερους απο 4 τόνους ζύγιζε το επικίνδυνο καμπαναριό στον “Λαβωμένο” Ιερό καθεδρικό ναό του Αγ Γεωργίου που αποκαθηλώθηκε με έξοδα ιδιώτη και ύστερα από την έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον του ιερέα της ενορίας και του προέδρου της κοινότητας.

Η αποκαθήλωση έγινε για λόγους δημόσιας ασφάλειας με ειδικό μηχάνημα καθώς το καμπαναριό είχε καταστραφεί με άμεσο κίνδυνο να γκρεμιστεί στον προαύλιο χώρο που πολλές φορές παίζουν παιδιά ή να πέσει επάνω στον ήδη “κτυπημενο” απο τους σεισμούς ιερό ναό προκαλώντας του επιπλέον σοβαρές καταστροφές.

Ο ιερέας π.Κωνσταντίνος Καλογιαννάκης,ο Πρόεδρος της κοινότητας Ινίου Νεκτάριος Κοκολάκης,όπως και κάτοικοι του χωριού ευχαρίστησαν θερμά τον συγχωριανό τους επιχειρηματία Νίκο Αλεξάκη για την ευγενική προσφορά του να χρηματοδοτήσει τις εργασίες αποκαθήλωσης του ετοιμόρροπου και επικίνδυνου καμπαναριού.

Οι εργασίες αποκαθήλωσης του καμπαναριού του ναού έγιναν σε κλίμα συγκίνησης,αλλά και ανακούφισης καθώς οι παριστάμενοι κάτοικοι έλεγαν ότι, αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος πτώσης του καμπαναριού έχοντας παράλληλα στην μνήμη τους τις χαρούμενες στιγμές,τις χαρμόσυνες γιορτές,τους γλυκούς ήχους της καμπάνας “το στολίδι του ναου”και τις λειτουργίες στο Αγ.Γεώργιο,κτίριο 110 χρόνων το οποίο για λόγους ασφαλείας παραμένει κλειστό.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΡΗΓΜΑΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Οπως έγινε γνωστό ιερείς,και άλλοι φορείς έχουν ζητήσει την παρέμβαση των αντίστοιχων Δήμων και της Πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων απομάκρυνσης επικίνδυνων-ετοιμόρροπων παλαιών ακατοίκητων κτηρίων,καμπαναριών και αποκατάστασης ναών που για λόγους ασφαλείας παραμένουν κλειστοί.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην κοινότητα Ινίου που αποτελείται απο τα 3 χωριά Ινι,Μαχαιρά,Μοναστηράκι πέρα απο τον καθεδρικό ναό του Αγ.Γεωργίου έχει απαγορευτεί η είσοδος-λειτουργία σε άλλους 3 ναούς και του καθεδρικού ναού της Αγ.Τριάδας στην Μαχαιρά,όπου ο ναός έχει σχεδόν καταστραφεί και ορισμένα τμήματα του έχουν καταρρεύσει.

Τραγική ωστόσο περίπτωση αποτελεί, η πλήρης κατάρρευση απο τον μεγάλο φονικό σεισμό του εκκλησιού στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι το οποίο και έγινε τάφος για τον άνθρωπο που δούλευε για την στερέωση του τον Ιάκωβο Τσαγκαράκη.

Η συνεχιζόμενη ωστόσο καθημερινή σεισμική ακολουθεία προβληματίζει πολύ έντονα όλους για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ οι παρατηρούμενες ρηγματώσεις και τα “τραύματα”στους ναούς και τα παλαιά πετρόκτιστα σπίτια συνεχώς μεγαλώνουν,αυξάνοντας την επικινδυνότητα κατάρρευσης τους.

Όλοι στην περιοχή,Εκκλησία,θεσμικοί φορείς και πολίτες απεύχονται δυσάρεστα γεγονότα και ζητούν την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούνται απο τα ετοιμόρροπα των σεισμών.

Το καμπαναριό ζύγιζε πάνω από 4 τόνους με αποτέλεσμα να χρειαστεί γερανός και ειδικά μηχανήματα για την αποκαθήλωσή του.

Στην δράση αυτή συμμετείχαν τόσο ο ιερέας π. Κωνσταντίνος Καλογιαννάκης όσο ο πρόεδρος της Κοινότητας του Ινίου, Νεκτάριος Κοκολάκης αλλά και οι κάτοικοι του χωριού.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση