HomeHL-9Τζανάκης – Σαρηγιάννης «βλέπουν» πάνω από 5.000 κρούσματα

Τζανάκης – Σαρηγιάννης «βλέπουν» πάνω από 5.000 κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανήσυχοι οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας Ορατός είναι ο κίνδυνος τα ημερήσια κρούσματα να ανέβουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά υπογραμμίζουν οι καθηγητές, Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας το καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Open προέβλεψε «μέσα στο Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωνε πως «ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα».

Μάλιστα, συνέστησε και self test μία φορά την εβδομάδα σε εμβολιασμένους τονίζοντας πως πρέπει να χορηγούνται δωρεάν είτε από το κράτος, είτε από τους εργοδότες.

Τζανάκης στο Open: 4.000 κρούσματα τον Νοέμβριο – 5.000 κάποιες μέρες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε «δύσκολη καμπή αυτή η εποχή. Άρχισε επιστροφή και αύξηση του κύματος χωρίς να κοπάσει το προηγούμενο. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, χωρίς καθόλου ανάπαυλα. Είναι μία νέα έξαρση που μας ανησυχεί πολύ! Μπορεί να εκτροχιαστεί αν δεν προσέξουμε».

«Βλέπω μέσα στο Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000», είπε ο κ. Τζανάκης και τόνισε πως «θα αυξηθούν και οι θάνατοι».

«Το μεγάλο πρόβλημα σε εστίαση που δεν τηρούνται μέτρα», εξήγησε στη συνέχεια

Ακόμα τόνισε: «Το 61% εμβολιασμένων που έχουμε, προφυλάσσει το ΕΣΥ. Έχει συγκρατήσει τα πράγματα από το να φτάσει σε απόγνωση το Σύστημα Υγείας».

«Το κύμα όπως δείχνει ο χάρτης, είναι δυσανάλογα απλωμένο. Γι’ αυτό όλο το βάρος το σηκώνει το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

Σαρηγιάννης: Ο εβδομαδιαίος μ.ο. κρουσμάτων μπορεί να φτάσει και τα 5.000

Την ανάγκη ανάσχεσης του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια self test ακόμα στους εμβολιασμένους.

«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι μιλάει για δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε .

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε χαρακτηριστικά.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση