HomeHL-9Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πλέον ευρωγεωστρατηγική διάσταση

Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πλέον ευρωγεωστρατηγική διάσταση

Δυο οι δρόμοι για Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα κατάθεσε σειρά από προτάσεις, όπως την ενίσχυση τη ευρωπαϊκής αποθήκευσης αερίου με μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά και τη δυνατότητα να αγοράζουμε αέριο ως ΕΕ όπως κάναμε και με τις αγορές εμβολίων ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη»

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πλέον ξεχωριστή γεωστρατηγική σημασία για την ΕΕ ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, από την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με τη Βόρεια Αφρική που θα δώσουν φτηνή ηλεκτρική ενεργεία παραγόμενη από τον ήλιο. «Όσα συμβαίνουν δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλα έχουν ιδιαιτέρα γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ συνολικά» επισήμανε.

Ερωτηθείς ειδικά από τον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Καντέλη επισήμανε ότι Eλλαδα και Κύπρος είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι γίνεται στη γειτονιά μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Ανατολική Μεσόγειος απόκτα σημαντική διάσταση στην ΕΕ μπορεί πριν μερικά χρόνια να μην υπήρχε τόσο ενδιαφέρον για δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου αεριού από Αίγυπτο και τον αγωγό EastMed, αλλά η συζήτηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

«Για την Ανατολική Μεσόγειο κάναμε ενημέρωση του Συμβουλίου κι έγινε μεγάλη συζήτηση και για τις πρωτοβουλίες στην τριμερή με την Αίγυπτο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε να φθάνει το αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης στα 2 μεγάλα τερματικά της Αίγυπτου κι από εκεί της μεταφοράς του στην Ελλάδα και επαναεριοποιήσης του σε Ρεβυθούσα  και Αλεξανδρούπολη για να καλύψει ελληνικές και ευρωπαϊκές ανάγκες» σημείωσε.

Για την Τουρκία διεμήνυσε ότι έχει να διαλέξει μεταξύ δυο δρόμων: το δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση διεθνές δίκαιο ή της προκλητικότητας. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της, θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σχέση της καγκελαρίου με την Ελλάδα δήλωσε μεταξύ άλλων ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Έχει πει έξαλλου ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες και η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω από όσα άντεχε η κοινωνία σχολίασε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε όμως ταυτόχρονα ότι  πήγε και κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ.

ξξ

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για πολλούς λόγους βρισκόμαστε και σε περιοχή αρκετά σεισμογενή, άλλες χώρες έχουν κάνει την επιλογή τους έχει τα μειονεκτήματα που γνωρίζουμε, αλλά δίνει και σταθερή τροφοδοσία χωρίς εκπομπές ρύπων… Η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της για ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δεν  αφορά καθόλου την Ελλάδα». Έχουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός γεωλογικό σχηματισμό στη φυσική αποθήκη φυσικού αερίου της Καβαλάς δρομολογείται η εκχώρηση της για να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου για να αυξηθούν και ευρωπαϊκά οι δυνατότητες φυσικού αερίου.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του αερίου είπε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, και  χρειάζεται και πανευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα πήρε μέτρα για να στηριχθούν και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να περιοριστούν οι αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με το tool box της ΕΕ. Όμως χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να αξιολογήσει συνολικά την αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις ώστε να διορθώσουμε τις απότομες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Η Ελλάδα κατάθεσε σειρά από προτάσεις, όπως την ενίσχυση τη ευρωπαϊκής αποθήκευσης αερίου με μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά και τη δυνατότητα να αγοράζουμε αέριο ως ΕΕ όπως κάναμε και με τις αγορές εμβολίων ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση