HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση 3,5 δις στον τζίρο της αγοράς σε ένα μήνα

Αύξηση 3,5 δις στον τζίρο της αγοράς σε ένα μήνα

«Αλμα» 14,8 δισ ευρώ σε ένα τρίμηνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενθαρρυντικά για τη συνέχεια είναι τα στοιχεία απ’ όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,497 δισ ευρώ σε σχέση με το Μάιο, όπου οι περιορισμοί λόγω Covid ήταν σαφώς πιο αισθητοί.

Αν συγκρίνει, μάλιστα, κανείς το τζίρο του φετινού Ιουνίου με τον αντίστοιχο περσινό, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων μπήκαν περίπου 4,3 δισ ευρώ περισσότερα, δείγμα του ότι η έξοδος από τη φετινή καραντίνα «απελευθέρωσε» σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταναλωτές.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στο λιανικό- χονδρικό εμπόριο, ο τζίρος του Ιουνίου έφτασε στα 9,2 δισ ευρώ, δηλαδή 1 δισ ευρώ παραπάνω από το Μάιο και περίπου 1,5 δισ ευρώ παραπάνω από πέρσι.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τη μάλλον «χλιαρή» αύξηση του τζίρου στο τουριστικό «πακέτο», δηλαδή σε καταλύματα κι εστίαση, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο Ιούνιος δεν έκανε τη διαφορά σε σύγκριση με τον Ιούλιο όπου τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη άνοδο. Συνολικά ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 492 εκατ. Ευρώ έναντι 206 εκατ. Ευρώ το Μάιο και 142 εκατ. Ευρώ τον περσινό Ιούνιο.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,5 δισ ευρώ, τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου- όπου αποτυπώνεται κατά βάση η απόδοση του ΦΠΑ του προηγούμενου μήνα- παρουσίασαν υστέρηση 125 εκατ. Ευρώ

pinakas-agora-tziros

Συνολικά η εικόνα από την αγορά δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί το οικονομικό επιτελείο. Η σύγκριση του β’ το α’ 3μηνο δείχνει ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων μπήκαν 14,821 δισ ευρώ παραπάνω, εκ των οποίων τα 6,3 δισ ευρώ στο εμπόριο. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η αύξηση του τζίρου είναι της τάξης των 17,811 δισ ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση