HomeHL-TOPIσχυρή μάχη με τις φλόγες τη νύχτα σε Ηλεία, Εύβοια, Μεσσηνία

Iσχυρή μάχη με τις φλόγες τη νύχτα σε Ηλεία, Εύβοια, Μεσσηνία

Διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς στην Εύβοια-Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία πλησίαζε επικίνδυνα στο μουσείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στο iefimerida, τόνισε ότι οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολα» τα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια. «Αναμένουμε να δοθεί εντολή να επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα», συνέχισε σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα παραμένουν σχεδόν ίδιες. Εξήγησε επίσης ότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες εκκενώσεις όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

arxaia_olympia

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να μείνουν μακριά από την Αρχαία Ολυμπία

Ειδικότερα, στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο ωστόσο δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

ilia2-1536x791

Όπως αναφέρει μάλιστα το patrisnews, η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από drone με τις φλόγες να πλησιάζουν την αρχαία Ολυμπία:

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

nixta-fotia-euboia_0

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει και κατευθύνονται προς την περιοχή Λάλλα καίγοντας δασική έκταση.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην περιοχή παραμένει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ έφτασε και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης για να συντονίσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συνολικά στην Ηλεία έχουν εκκενωθεί 8 οικισμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ότι εχθές το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία από τις οποίες οι 4 σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ανησυχία για το μέτωπο στην Εύβοια

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου. Οι αναζωπυρώσεις σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, σε Χρόνια, Ροβιές, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι. Συνολικά έχουν εκκενωθεί έχουν 13 χωριά με τελευατίαο στις 4 τα ξημερώματα το χωριό Αμέλαντες.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν. 90 κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ιδιωτικά σκάφη, σκάφη του λιμενικού, βάρκες και φέρι μποτ.

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος στην Εύβοια

Ο απεσταλμένος του iefimerida.gr, Κώστας Καντούνης, αποτύπωσε τις πελώριες φλόγες που «καβαλάνε» το βουνό προς το σημείο εκείνο, με κίνδυνο η φωτιά να φτάσει στις δυτικές ακτές, στο Αιγαίο.

Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες, είναι ένα τεράστιο μέτωπο που σχηματίστηκε μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

rovies-kamena4

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η φωτιά βρήκε μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατάκαιε ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

rovies-kamena6

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης, τα μέτωπα στην Εύβοια το βράδυ ήταν τέσσερα:

Το ένα μέτωπο που κινείτο εντός του οικισμού των Ροβιών και καίει σπίτια, αποθήκες και περιουσίες πολιτών.

Το δεύτερο μέτωπο κινείτο ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο.

Το τρίτο μέτωπο έκαιγε βόρεια των Κουρκουλών με κατεύθυνση προς Δρυμώνα και τέλος,
το τέταρτο μέτωπο, που ήταν σε ύφεση βρίσκεται κοντά στο χωριό Δάφνη, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά.

rovies-kamena3

Βίντεο: Η εικόνα της φωτιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική
Μιλώντας στον Κώστα Καντούνη ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής και συντονιστής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Παχίδης δήλωσε πως «βρισκόμαστε στη δεύτερη μέρα μιας μεγάλης φωτιάς. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις από την πρώτη στιγμή. Το πρώτο μέλημά μας ήταν η ανθρώπινη ζωή των πολιτών και η περιουσία τους και φυσικά η ασφάλεια των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος που δίνουν την ψυχή και το σώμα τους με τη μάχη με τις φλόγες».

Ο κ. Παχίδης σημείωσε πως «η μάχη δυστυχώς ήταν άνιση, θέλω να πιστεύω ότι αύριο θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα». Και ο υποστράτηγος έδειξε πως το ενδιαφέρον της πυροσβεστικής επικεντρώνεται στο «βορειοανατολικό κομμάτι, όπου επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση