HomeHL-9Άνοιγμα γυμναστηρίων: Πώς ήταν η «πρεμιέρα» – Η ανάγκη των πολιτών και οι… δυσκολίες

Άνοιγμα γυμναστηρίων: Πώς ήταν η «πρεμιέρα» – Η ανάγκη των πολιτών και οι… δυσκολίες

Τι λέει στο cretapost ο πρόεδρος των ιδιοκτητών γυμναστηρίων Ηρακλείου, Δ. Δακανάλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο των γυμναστηρίων εξαιτίας της επαναλειτουργίας τους, επτά μήνες μετά το την έναρξη του lockdown του Νοεμβρίου.

Τα γυμναστήρια του Ηρακλείου άνοιξαν την Δευτέρα 31 Μαΐου και οι Ηρακλειώτες έδειξαν πόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη τους να αρχίσουν ξανά γυμναστική.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικά. Ο κόσμος ήρθε γενικά στα γυμναστήρια. Τους είχε λείψει η άσκηση και η εκγύμναση με αποτέλεσμα όταν ανοίξαμε να έρθουν από την πρώτη ημέρα», τόνισε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου και εκπρόσωπος της Κρήτης στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, Δημήτρης Δακανάλης ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η επιστροφή των ανθρώπων στα γυμναστήρια και στα υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν ομαλή: «Μάλιστα, τώρα στο άνοιγμα ο κόσμος ήταν εξοικειωμένος με τα πρωτόκολλα που ισχύουν τόσο με τα ραντεβού που κλείνονται, όσο με τα self test, τις αποστάσεις αλλά και τη χρήση μάσκας. Επομένως, είχαμε μία ομαλή μετάβαση στην επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στο επίπεδο τόσο του Ηρακλείου όσο και της υπόλοιπης Ελλάδος».

Η πτώση στον τζίρο, οι δυσκολίες και η… οικονομική ενίσχυση

Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα τα γυμναστήρια ήταν κλειστά για 10 μήνες περίπου εξαιτίας των δύο lockdown.

Το 2020 λειτούργησαν τους δύο πρώτους μήνες (έκλεισαν τον Μάρτιο), τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

«Οι δύο πρώτοι μήνες ήταν πολύ καλοί όπως και ο Σεπτέμβριος με τον Οκτώβριο. Ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες για εμάς είναι παραδοσιακά χαμένοι επειδή πέφτει η δουλειά», επεσήμανε σχετικά ο κ. Δακανάλης ενώ τόνισε πως η ζημιά που έχουν υποστεί είναι τεράστια.

«Μιλάμε για έναν χαμένο τζίρο ύψους 80%. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να συνεχιστεί η οικονομική υποστήριξη από το κράτος. Ήδη, χθες, υπήρξε η απόφαση πως απαλασσόμαστε από τα ενοίκια του Ιουνίου, πράγμα που θέλαμε. Ωστόσο, αυτό ζητάμε να συνεχιστεί και για τους υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, βγήκε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά μόνο τα γυμναστήρια και μας καλύπτει το 25% των εξόδων που κάναμε το 2019. Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα και γίνονται αιτήσεις. Αυτό σίγουρα θα καλύψει ένα μέρος της ζημιάς», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δακανάλης ενώ τόνισε πως αυτό που ζητούν είναι η συνέχεια των αναστολών.

«Το κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης που ζητάμε είναι η συνέχεια των αναστολών του προσωπικού. Λειτουργούμε σε καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα με πρωτόκολλα που σημαίνει πως δουλεύουμε με το 50% της χωρητικότητα τους γυμναστηρίου. Οπότε δεν χρειαζόμαστε όλο το προσωπικό μας. Αυτό το κόστος του προσωπικού δεν μπορούμε να το επιβαρυνθούμε εμείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό η Πολιτεία πρέπει να το δει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δακανάλης.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο κ. Δακανάλης εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον καθώς εκτιμά πως δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και τα γυμναστήρια θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

«Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του κλάδου. Ίσως υπάρξουν απώλειες κυρίως όμως σε μεγάλα γυμναστήρια που στηρίζονται στη μαζικότητα – που σημαίνει πολύς κόσμος και χαμηλό κόστος για να επιτευχθεί ένα πετυχημένο business plan. Αυτά θεωρώ ότι θα δυσκολευτούν – ήδη συμβαίνει στην Αθήνα – και δεν ξέρω αν θα ανταπεξέλθουν. Τα μικρότερα γυμναστήρια, τα συνοικιακά δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», επεσήμανε ο κ. Δακανάλης ενώ απεύθυνε κάλεσμα στους Ηρακλειώτες να προτιμούν τα οργανωμένα γυμναστήρια: «Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τα οργανωμένα γυμναστήρια. Εμείς έχουμε ένα μοτο που είναι trust the professionals. Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβει ο κόσμος αυτό και για την δική του ασφάλεια».

Διαφήμιση
Διαφήμιση