HomeHL-SportsΑνασκόπηση της ποδοσφαιρικής χρονιάς στην Ευρώπη

Ανασκόπηση της ποδοσφαιρικής χρονιάς στην Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Ευθύμη Φασουλάκη

 Με τον χθεσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάκτησή του από την Τσέλσι, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η ποδοσφαιρική σεζόν 2020-2021 ανά την Ευρώπη.

Τσέλσι και Βιγιαρεάλ (που κέρδισε στον τελικό του Europa League), κέρδισαν τους δύο διασυλλογικούς ευρωπαϊκούς τίτλους της χρονιάς, ένα ζευγάρι που ήταν σχεδόν απίθανο να το έχει προβλέψει κάποιος στην αρχή της χρονιάς.

Επίσης έχουν τελειώσει όλα τα σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, άλλα με εκπλήξεις και άλλα όχι και αυτά θα δούμε παρακάτω, τις ομάδες που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Αρχίζουμε με το Αγγλικό Πρωτάθλημα, που μας έδωσε και το ζευγάρι του χθεσινού τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μάντσεστερ Σίτυ, παρά το μουδιασμένο της ξεκίνημα, κυριάρχησε από ένα σημείο της χρονιάς, φτάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πολύ εύκολα, σε μια γενικά επιτυχημένη χρονιά παρά την χθεσινή ήττα.

Κακή ήταν η χρονιά για την 2η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για την 3η Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι έχασαν πολλούς βαθμούς στην έδρα τους και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, ενώ η περσινή πρωταθλήτρια χτυπήθηκε πολύ από τραυματισμούς και κινδύνεψε να μείνει εκτός Ευρώπης.

Η Τσέλσι, από την στιγμή που ο Τούχελ ανέλαβε την ομάδα, είχε συνεχώς ανοδική πορεία με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ πολύ καλές και σταθερές φέτος ήταν και η 5η Λέστερ που έχασε οριακά το Τσάμπιονς Λιγκ, η 6η Γουέστ Χαμ που εντυπωσίασε καθώς και η νεοφώτιστη Λιντς που όχι απλά ήταν η μόνη νεοφώτιστη που παρέμεινε, αλλά τερμάτισε και στην 9η θέση.

Απογοήτευσαν η Τότεναμ και η Άρσεναλ , καθώς η μεν Τότεναμ θα αρκεστεί στο νεοσύστατο Europa Conference League, ενώ  η Άρσεναλ έμεινε εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που μετά την πολύ καλή περσινή πορεία, υποβιβάστηκε με κάτω τα χέρια.

Συνεχίζοντας με την Ισπανία, που ήταν ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε ένα τεράστιο προβάδισμα το οποίο εξανεμίστηκε και διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους με την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα και το κατέκτησε την τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του Σιμεόνε έχοντας ως παίκτη-κλειδί τον Λουίς Σουάρες που πέτυχε πολλά και κρίσιμα γκολ επέστρεψε στην κορυφή μετά από 7 χρόνια.

Η Ρεάλ, ταλαιπωρήθηκε πολύ μες στη χρονιά με τραυματισμούς και ομολογουμένως δεν είχε το βάθος του πάγκου παλαιότερων ετών. Όμως έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Επειδή πρόκειται για την Ρεάλ, θεωρείται αποτυχημένη χρονιά, αλλά τηρουμένων των αναλογιών έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια.

Αποτυχημένη θεωρείται η χρονιά για την Μπαρτσελόνα. Η ιστορία με τον Μέσι στην αρχή της χρονιάς και η αλλαγή προπονητή επηρέασαν την ομάδα που μόνο προς το τέλος της χρονιάς ανέβασε την απόδοσή της αλλά και πάλι, αποκλείστηκε νωρίς από το Τσάμπιονς Λιγκ και έχει μόνο το Κύπελλο ως κατάκτηση για αυτήν την μέτρια χρονιά.

Σταθερά δυνατή ήταν και η Σεβίλλη , ενώ η Ρεάλ Σοσιεδάδ με τον Νταβίδ Σίλβα και η Μπέτις με τον Χοακίν, έκαναν καλές χρονιές και εξασφάλισαν ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Και φυσικά η Βιγιαρεάλ, του πολυνίκη του Europa League, Ουνάι Έμερι, που μπορεί να τερμάτισε 7η , αλλά λόγω του πρώτου Ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας της είναι μια χρονιά που δεν θα την ξεχάσει κανείς οπαδός της.

Συνεχίζουμε με την Ιταλία, όπου πραγματικά ήρθαν τα πάνω κάτω φέτος. Είχαμε την αποκαθήλωση της Γιουβέντους και την ανάδειξη της Ίντερ ως πρωταθλήτριας.

Η Ίντερ του Αντόνιο Κόντε επέστρεψε στην κορυφή και παρόλα τα οικονομικά προβλήματά που υπάρχουν και ό,τι αναταράξεις αυτά προκάλεσαν, κατέκτησε με άνεση το πρωτάθλημα.

Η Μίλαν, μετά από χρόνια διεκδίκησε το πρωτάθλημα και κέρδισε θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς σε μια γενικά καλή χρονιά μετά από πολύ καιρό.

Η Αταλάντα, συνεχίζει το εντυπωσιακό επιθετικό ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών, τερμάτισε ψηλά βγήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και καθιερώνεται μέσα στους μεγάλους του Ιταλικού Πρωταθλήματος.

Από κει και κάτω όμως ,αρχίζουν οι απογοητεύσεις.

Η Λάτσιο έμεινε πολύ πίσω από το Τσάμπιονς Λιγκ σε μια γενικά μέτρια χρονιά, η Ρόμα εξασφάλισε στην ισοβαθμία την τελευταία αγωνιστική την έξοδο στο Europa Conference League,ενώ και η Νάπολι χάρισε κυριολεκτικά, το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ στην Γιουβέντους.

Μιλώντας για την Γιουβέντους, είναι πραγματικά μια χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν. Το πείραμα με τον Αντρέα Πίρλο απέτυχε, η ομάδα κινδύνεψε να μείνει ακόμα και εκτός Ευρώπης, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από την Πόρτο. Η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν απλά μια παρηγοριά για μια κακή σεζόν.

Συνεχίζουμε με την Γερμανία, όπου ναι μεν η Μπάγερν κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά κατά τα άλλα υπήρξαν πολλές εκπλήξεις.

Αρχικά ο υποβιβασμός 2 ιστορικών ομάδων , όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Σάλκε, με πρωταθλήματα και πορείες στην Ευρώπη, που φέτος, ειδικά η Σάλκε, είχαν μια απογοητευτική χρονιά δεν κατάφεραν να μείνουν στην πρώτη κατηγορία.

Επίσης η πορεία της Ουνιόν Βερολίνου που κατάφερε και βγήκε 7η, κερδίζοντας την έξοδο στο Europa Conference League, αφήνοντας μάλιστα εκτός Ευρώπης την ισχυρή Γκλάντμπαχ, που ήταν από τις μεγάλες απογοητεύσεις της χρονιάς.

Κατά τα άλλα Λειψία και Ντόρτμουντ , έδειξαν ότι αυτές είναι οι άμεσες διεκδικήτριες του στέμματος που έχει εδώ και χρόνια η Μπάγερν , αλλά δεν είχαν την ποιότητα και την σταθερότητα στην απόδοσή τους για να της το πάρουν.

Τέλος στη Γαλλία, η εκπληκτική Λιλ κατάφερε να ρίξει την Παρί από τον θρόνο της παίρνοντας πανάξια το πρωτάθλημα και όντας η μεγαλύτερη έκπληξη στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μετά από χρόνια, η κούρσα του τίτλου κράτησε μέχρι τέλους, με τις Λιλ, Παρί, Μονακό και Λυών να το διεκδικούν επί ίσοις όροις και τους Λιλουά να επικρατούν.

Σημαντική αποτυχία για την Παρί Σεν Ζερμέν που δεν κατάφερε να πάρει ούτε το Τσάμπιονς Λιγκ που τόσο θέλει και αυτό θα είναι το εφαλτήριο για σημαντικές αλλαγές.

Αυτά συνέβησαν την σεζόν 2020-2021 στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η επόμενη χρονιά προμηνύεται διαφορετική, με την ύπαρξη και του Europa Conference League και μένει να δούμε τι θα κάνουν οι ομάδες που είχαν μια θετική πορεία για να συνεχίσουν έτσι καθώς και αυτές που απογοήτευσαν για να επανέλθουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Ευθύμης  Φασουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση