HomeHL-WorldΕντείνεται η πίεση επί του Μπόρις Τζόνσον για τη φράση περί πτωμάτων πανδημίας

Εντείνεται η πίεση επί του Μπόρις Τζόνσον για τη φράση περί πτωμάτων πανδημίας

Σημειώθηκε πάντως ότι η φράση ειπώθηκε σε στιγμή εκνευρισμού και ότι τελικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός διέταξε αργότερα και τρίτο lockdown

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Εντείνεται η πίεση επί του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μετά από την καταγγελία κυβερνητικού συμβούλου μέσω της Daily Mail ότι σε κυβερνητική σύσκεψη τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο lockdown, είχε πει «όχι άλλα γαμ… lockdown – ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες».

Ο κ. Τζόνσον διέψευσε τη Δευτέρα ότι εκστόμισε αυτή τη φράση, ενώ και ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, στον οποίο φέρεται να απευθυνόταν ο Πρωθυπουργός, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν άκουσε «να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα».

Παρόλα αυτά, το BBC, το ITV και ο Guardian επικαλέστηκαν στη συνέχεια δικές τους πηγές που επιβεβαιώνουν πως ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη ή παραπλήσια φράση. Σύμφωνα με το ITV και τον Guardian, η φράση ειπώθηκε όχι κατά τη διάρκεια αλλά αμέσως μετά από την επίμαχη σύσκεψη, με τον κ. Τζόνσον να φωνάζει από ένα γραφείο.

Σημειώθηκε πάντως ότι η φράση ειπώθηκε σε στιγμή εκνευρισμού και ότι τελικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός διέταξε αργότερα και τρίτο lockdown.

Η αρχική καταγγελία αποδίδεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους στον πρώην κορυφαίο σύμβουλο του κ. Τζόνσον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος αποπέμφθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ το Νοέμβριο.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι ο κ. Τζόνσον έπεσε ακόμα πιο χαμηλά από όσο είχε κάνει στο παρελθόν, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού εφόσον αποδειχθεί ότι εκστόμισε την επίμαχη φράση.

Συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας δήλωσαν ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Τζόνσον είναι «γροθιά στο στομάχι».

Εν τω μεταξύ, οι Times γράφουν ότι και σε παλιότερη σύσκεψη, το Σεπτέμβριο, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι είχε μετανιώσει για το πρώτο lockdown και ότι προτιμούσε να αφήσει τον κορωνοϊό «να θερίσει» παρά να επιβάλει κι άλλο lockdown, λόγω του οικονομικού πλήγματος που θα συνιστούσε.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τελεί επίσης υπό πίεση να δώσει εξηγήσεις για το πώς καλύφθηκαν οι δαπάνες για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως έχει προκύψει, ναι μεν τελικά πλήρωσε ο ίδιος όλα τα έξοδα, αλλά αρχικά το Συντηρητικό Κόμμα είχε καταβάλει 58.000 λίρες για την ανακαίνιση, χρήματα που είχα δοθεί από δωρητή του κόμματος. Μια τέτοια διευθέτηση θα μπορούσε να κριθεί παραβίαση του υπουργικού κώδικα διαγωγής αναφορικά με δωρεές και πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση