HomeHL-HealthΤο αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση

Το αντιφλεγμονώδες λαχανικό που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση

Ένα διατροφικό «εργοστάσιο» με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία - Ανακαλύψτε τα οφέλη του λάχανου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι δροσερό και υπάρχει σε διάφορα χρώματα. Διαλέγοντας μόνο τις διαφορετικές ποικιλίες του, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο, εντυπωσιακό και απόλυτα υγιεινό πιάτο! Ο λόγος για το λάχανο -πράσινο, κόκκινο, μωβ-, ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, πολύτιμο για την υγεία, τόσο που απλώς δεν μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας!

Ανακαλύψτε 9 κορυφαία οφέλη του λάχανου για την υγεία, που θα σας πείσουν να το συμπεριλάβετε στο επόμενο πιάτο σας:

  1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Παρά τη χαμηλή θερμιδική του αξία, το λάχανο αποτελεί θρεπτική δύναμη, έχοντας ένα εντυπωσιακό προφίλ συστατικών. Μόλις 1 φλιτζάνι ωμού πράσινου λάχανου περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και άλλων πολύτιμων συστατικών. Περιέχει, επίσης, μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνη Α, σίδηρο και ριβοφλαβίνη.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, συμβάλλει σε σημαντικές διεργασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός της ενέργειας και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Είναι, επιπλέον, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, που προστατεύουν τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και απώλειας όρασης.

  1. Διατηρεί υπό έλεγχο τη φλεγμονή

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακή. Το σώμα βασίζεται στη φλεγμονώδη αντίδραση για την προστασία από μολύνσεις ή την επιτάχυνση της επούλωσης. Η χρόνια φλεγμονή, ωστόσο, σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όπως σουλφοραφάνη και καεμφερόλη, ικανά να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

  1. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας δομή και ευελιξία στο δέρμα, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με πολλές χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών και ερευνάται σταθερά για τις πιθανές αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Σημειώνεται ότι το κόκκινο λάχανο περιέχει τις καλύτερες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι (89g) ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο περιέχει το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα ανάλογα με αυτή ενός μικρού πορτοκαλιού.

  1. Βελτιώνει την πέψη

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες, που προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε διαλυτές φυτικές ίνες, που αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, συντελώντας σε σημαντικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η παραγωγή κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Κ2 και Β12.

  1. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Το μωβ λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, ισχυρές ενώσεις, στις οποίες οφείλεται και το βαθύ χρώμα του. Αυτές οι χρωστικές ουσίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ανθοκυανίνων και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης. Οι ανθοκυανίνες είναι επίσης γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, βοηθώντας στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Σημειώνεται ότι το λάχανο περιέχει περισσότερα από 36 διαφορετικά είδη ισχυρών ανθοκυανών, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς.

  1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διατροφικού καλίου είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου, αφου μια μερίδα 2 φλιτζανιών (178 g) παρέχει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

  1. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σώματος. Κρίσιμες διαδικασίες, όπως η σωστή πέψη και η σύνθεση των ορμονών και της βιταμίνης D, εξαρτώνται από αυτή.

Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες σημαντικές για τη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης, τις διαλυτές φυτικές ίνες και τις φυτοστερόλες.

  1. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια συλλογή λιποδιαλυτών βιταμινών, με πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Η Κ1, για παράδειγμα, δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Χωρίς αυτή, ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας θα αυξανόταν κατακόρυφα. Το λάχανο είναι μια καταπληκτική πηγή βιταμίνης Κ1, παρέχοντας το 56% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ένα μόνο φλιτζάνι (89g).

  1. Είναι πολύ εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Είναι υγιεινό, αλλά και νόστιμο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο και να προστεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως σαλάτες, σούπες και βραστά. Η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στο πιάτο σας είναι ένας γευστικός τρόπος να ωφελήσετε την υγεία σας.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση