HomeHL-9Το Ελαφονήσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί μετά το φαινόμενο της άμπωτης

Το Ελαφονήσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί μετά το φαινόμενο της άμπωτης

Η θάλασσα στο Ελαφονήσι έχει υποχωρήσει περίπου 35 εκατοστα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρωτόγνωρες, σε κάθε περίπτωση διαφορετικές εικόνες, καταγράφονται στο Ελαφονήσι, μετά το φαινόμενο της  άμπωτης που είχε ως αποτέλεσμα να κατέβει αρκετούς πόντους η στάθμη της θάλασσας στην αγαπημένη και δημοφιλή παραλία των Χανίων.

elafonhsi4

elafonhsi-2

Τις ημέρες της άμπωτης. Τα νερά έχουν υποχωρήσει και το επίπεδο της θάλασσας κατέβηκε κατά 35 εκατοστά“, γράφει για το φαινόμενο – που έγινε αντιληπτό και στην Κρήτη – στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο κ. Βαγγέλης Δεσποτάκης ενώ το οπτικό υλικό που ακολουθεί είναι πραγματικά απίθανο.

Επιστήμονες πάντως έσπευσαν να καθησυχάσουν από την πρώτη στιγμή τον κόσμο που συνέδεσε το φαινόμενο με τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα.

«Ουδεμία σχέση» υπάρχει, διαβεβαίωσε ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.

158644712_10223347137805646_5113799026627316772_o-1392x1044

«Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» ανέφερε.

«Αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο.

Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», τόνισε ο κ. Φασουλάς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση