HomeΚΡΗΤΗΣτο επίκεντρο η περικοπή μισθών εργαζομένων στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Στο επίκεντρο η περικοπή μισθών εργαζομένων στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Ερώτηση ΛαΣ Ηρακλείου προς δημοτική αρχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ, με έγγραφο του της 3/2/2021 ζητάει την επιστροφή καταβληθέντων ποσών σε 61 εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ, εξαιτίας «λανθασμένης» χορήγησης της προσωπικής διαφοράς το έτος 2018.

Η προσωπική διαφορά, μέρος του ήδη χαμηλού μισθού τους, κατά τη σχετική Έκθεση Ελέγχου, ζητείται να επιστραφεί με μηνιαία περικοπή 10% του μισθού τους, αλλιώς θα καταλογιστεί στη ΔΟΥ επιβαρυνόμενη και με τις σχετικές προσαυξήσεις.

Να σημειώσουμε ότι την καταβολή της προσωπικής διαφοράς την ενέκρινε ο Επίτροπος του Ν. Ηρακλείου.

Επίσης ότι οι εργαζόμενοι αυτοί υπό το καθεστώς ομηρείας αυτής της σχέσης εργασίας τους, υπηρετούν τις ίδιες θέσεις επί σειρά πολλών συνεχόμενων ετών (μέχρι και 15 χρόνια), με τις συμβάσεις τους να χαρακτηρίζονται «ανανεούμενες» από τον ίδιο τον Οργανισμό ο οποίος όμως «φροντίζει» να διακόπτει την εργασιακή τους σχέση τον Αύγουστο.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι το 2019, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και την επίκληση της αντίστοιχης νομοθεσίας, ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ υπέγραψε 12μηνη σύμβαση με τους εργαζόμενους, ενώ για την αναδρομική καταβολή προηγούμενων ετών για το μήνα Αύγουστο, ως όφειλε, δεν έχει καταβάλει τίποτα έως και σήμερα.

Οι εξελίξεις και η διαχείριση της υπόθεσης μέχρι σήμερα τόσο από την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΔΟΠΑΦΜΑΗ όσο και από τον Δήμου Ηρακλείου, υποδηλώνουν τη συνέχεια στην πολιτική που καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει.

Αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες Τοπικών Διοικήσεωνπου συναινούν και εφαρμόζουν τιςαντιλαϊκέςπολιτικές του κεντρικού κράτους, τοοποίο όμως κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, και αποκαλύπτεται το διαχρονικά αντεργατικό-αντιλαϊκό πρόσωπο τωνκυβερνήσεων (σημερινής της ΝΔ και όλων των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).

Δεν μπορούν να λένε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν βασικές κοινωνικές υποδομές, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζομένων τους ζουν υπό καθεστώς ομηρείας, με πληθώρα εργασιακών σχέσεων (11μηνα, 2μηνα, 4μηνα, ΕΣΠΑ, κοινωφελή κλπ.) και διατηρούν προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας και εργασίας με μηδαμινά δικαιώματα.

Είναι εκείνοι που απαξιώνουν τις κρίσιμες κοινωνικές και παιδαγωγικές δομές και τις προσφέρουν βορά στους Ιδιώτες, ανοίγοντας τους νέα πεδία κερδοφορίας, με σημαντικές επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η δημοτική αρχή τι άμεσα μέτρα θα πάρει, έτσι ώστε:

Να μην γίνει καμία περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων αυτών. Να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των μισθών των παρελθόντων ετών για το 12ο μήνα.

Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και μέχρι τότε να μετατραπούν σε 12μηνης διάρκειας. Να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση