HomeHL-9Εξελίξεις στο ενεργειακό: Θέμα χρόνου η πρώτη γεώτρηση ανοιχτά της Κρήτης

Εξελίξεις στο ενεργειακό: Θέμα χρόνου η πρώτη γεώτρηση ανοιχτά της Κρήτης

Crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω Λιβύης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοντά στην πρώτη γεώτρηση σε ελληνικά νερά είναι η Ελλάδα, νότια της Κρήτης, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Η περιοχή δεσμεύτηκε με νέα NAVTEX για γεωτρήσεις από την Exxon Mobil για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σημείων.

Ο χρόνος για την πρώτη γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα μετράει αντίστροφα

Ειδικότερα, το σημείο εντός των θαλάσσιων οικοπέδων που βρίσκεται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης -που διαχειρίζεται η κοινοπραξία της Exxon Mobil και του Έλληνα διαχειριστή Hellenic Energy- δεσμεύτηκε σήμερα (22/2) με νέα NAVTEX προκειμένου μέσα στον επόμενο μήνα να γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για να εντοπιστούν δυνητικοί γεωτρητικοί στόχοι.


Αυτό σημαίνει, όπως πρώτο μετέδωσε το OPEN, ότι ο χρόνος για την πρώτη γεώτρηση σε ελληνικά ύδατα μετράει αντίστροφα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέσα στον Μάρτιο.

 «Crash test» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω Λιβύης

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω Λιβύης. Ήδη από την υπογραφή της Σύμβασης με την κοινοπραξία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Ιουνίου 2019, η Λιβύη είχε αντιδράσει με διάβημα προς την Αθήνα ενώ και το 2022 όταν ξεκίνησαν οι έρευνες το λιβυκό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

Στα σκαριά βρίσκεται και το Ενεργειακό Κέντρο για την Ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκειμένου να συντονιστούν όλες οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή που επιβεβαιώνει και τη μακροχρόνια στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση