HomeΕΛΛΑΔΑΚορωνοϊος: Αρκούν 8 λεπτά για να μεταδοθεί ο ιός μεταξύ 20 ατόμων, σε ένα σπίτι 150 τ.μ.

Κορωνοϊος: Αρκούν 8 λεπτά για να μεταδοθεί ο ιός μεταξύ 20 ατόμων, σε ένα σπίτι 150 τ.μ.

Κορωνοϊος: Live η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η κα. Παπαευαγγέλου εστίασε στην εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών Covid στο νοσοκομείο, αλλά και σε μια σχετική μείωση νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων. Όπως είπε, είμαστε κοντά και στο εμβόλιο, το οποίο ελπίζουμε στη χώρας να ξεκινήσει στις αρχές του έτους.

Ασφαλές το εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες

Η καθηγήτρια παιδιατρικής αναφέρθηκε στη συνέχεια στον εμβολιασμό για τον κορωνϊό, Όπως είπε, προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες. «Εύλογα τίθεται το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία» είπε.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα μελέτης του εμβολίου της Pfizer, η κα. Παπαευαγγέλου, τόνισε Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές ήταν άνω των 55 ετών, ενώ 4.500 άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και 1.000 άτομα άνω των 75 ετών. Την ίδια ώρα, οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια κτλ.

Όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% και αυτό ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Οι πιο συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου

Σε ό, τι αφορά στις παρενέργειες, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αναφέρεται συχνά πόνος στο χέρι, στο σημείο όπου γίνεται το εμβόλιο. Πιο συχνή παρενέργεια είναι η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα πυρετός. Όπως είπε, χρονίως πάσχοντες δεν εμφάνισαν περισσότερες παρενέργειες από άλλους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν κατά την περίοδο των δοκιμών. Ωστόσο, 12 γυναίκες, που δεν γνώριζαν πως ήταν έγκυες εμβολιάστηκαν, χωρίς να προκύψει κάποιο πρόβλημα στην κύηση. Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν έχουμε ακόμη πολλά στοιχεία, αναφορικά με το εμβόλιο, καθώς τα παιδιά δεν εμβολιάζονται.

Ωστόσο, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στο μέλλον είναι σίγουρο πως θα εμβολιάζονται και τα παιδιά. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, με την κα. Παπαευαγγέλου να προτρέπει όλους τους πολίτες να το κάνουν.

Μαγιορκίνης: «Ελαφρά υποχώρηση στην πίεση του ΕΣΥ»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό και αφού έκανε αναφορά στα διεθνή δεδομένα για την πανδημία, τόνισε για την Ελλάδα πως: «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα κυριότερα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Η κατάσταση παραμένει όμως κρίσιμη.

Στην Αττική οι διαγνώσεις ήταν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση 20%. Πρέπει να τονιστεί πως τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρεία περιστατικά».

Μαγιορκίνης: «Μεγάλο στοίχημα οι επόμενες δύο εβδομάδες»

Στην συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως ενόψει Χριστουγέννων και εορτών: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και παραμένουν μεγάλο στοίχημα οι επόμενες δύο εβδομάδες. Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις», ενώ προσέθεσε:

«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα. Ενώ, καλό θα ήταν να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα».

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση