HomeΚΡΗΤΗΤο ΠΑΜΕ συμμετέχει στην απεργιακή συνάντηση επισιτισμού – τουρισμού

Το ΠΑΜΕ συμμετέχει στην απεργιακή συνάντηση επισιτισμού – τουρισμού

Στις 26 Νοεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δημοκρατική αγωνιστική συνεργασία (ΔΑΣ) Επισιτισμού – Τουρισμού νομού Ηρακλείου του ΠΑΜΕ συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Στις 26 Νοέμβρη δίνουμε ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ απαντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!

Ο αγώνας για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν παίρνουν αναβολή!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα των επιχειρηματικών ομίλων επιχειρούν τώρα με νέα μέτρα να νομιμοποιήσουν την «κλεψιά» που έκαναν τόσα χρόνια οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε επισιτισμό και ξενοδοχεία. Το 7ήμερο, τα 12ωρα, τα απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στο όνομα της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκουν την «ευκαιρία» να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Χωρίς ωράρια, χωρίς σταθερή δουλειά, με μισθούς των 200 ευρώ.

Η προστασία της ζωής μας, γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόδιο στα κέρδη τους. Σήμερα η ΝΔ με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, νομοθετούν αβέρτα, στο όνομα της πανδημίας και της κρίσης, όλα τα εργαλεία για την ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, τους ακόμη χαμηλότερους μισθούς, την απελευθέρωση απολύσεων.

Πάνω σε αυτόν τον ορυμαγδό τσακίσματος των μισθών που δοκιμάζει τις αντοχές εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών νοικοκυριών, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα που σηματοδοτούν νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα. Για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή ενώ το μέγιστο ποσό ορίστηκε στα 800 ευρώ για ολόκληρο τον Νοέμβρη στην πραγματικότητα θα είναι αρκετά μικρότερο καθώς θα υπολογίζεται επί των ημερών που η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή. Στη πράξη δηλαδή, το ποσό θα είναι μόλις στα 640 ευρώ, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αναστολή θα ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Σε αντιστοιχία μάλιστα με τις μεγάλες χρονικές καθυστερίσεις καθώς η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι η καταβολή του επιδόματος για το Νοέμβρη θα γίνει μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη!

Και όλα αυτά σε συνθήκες που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη περάσει ολόκληρους μήνες σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με απώλεια του κανονικού μισθού τους, υποχρεωμένοι να ζουν με το επίδομα, συσσωρεύοντας χρέη και υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση οδηγεί σε πετσόκομμα και το Δώρο Χριστουγέννων, καθώς για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς και όχι επί του κανονικού μισθού τους. Σε ισχύ παραμένουν και τα γνωστά αντεργατικά προγράμματα, όπως το «Συν-Εργασία», μέσω των οποίων περικόπτεται μέχρι και 20% ο μισθός.

Μην ξεχνάμε ότι τα κυβερνητικά μέσα αφήνουν χωρίς καμία στήριξη τουλάχιστον 700.000 ανέργους, και αυτό μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown και οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπορέσουν να βρουν δουλεία. Κατά συνέπεια, ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και όλα ως σύνολο, μαζί με τα υπόλοιπα αντεργατικά εργαλεία που διασφάλισε η κυβέρνηση στη μεγαλοεργοδοσία μέσα στη πανδημία, για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία σε συμβάσεις, ωράρια κλπ, συνιστούν πραγματικής βόμβα διαρκείας στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Η μέρα της 17ης Νοεμβρίου ήταν μέρα αγωνιστικής ανάτασης και «ανάσας». Αυτό δε μπόρεσαν να το αλλάξουν ούτε οι τόνοι χημικών, ούτε το όργιο απρόκλητης καταστολής που ξεδιπλώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Όσοι ονειρεύονται ότι θα βάλουν στον γύψο τους αγώνες του λαού, όσοι νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να βάλουν «φίμωτρο» στον λαό διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν ξανά! Με συμβολικό και ουσιαστικό τρόπο αποδείχτηκε ότι οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, ότι μπορεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα να συνεχίζει τη πάλη του και στις σημερινες συνθήκες, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Η μάχη αυτή δίνει κουράγιο και δύναμη για να ενισχυθεί ο αγώνας μπροστά στην απεργίας της 26ης Νοέμβρη!

Καλούμε άμεσα να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και να πάρει τώρα απόφαση για τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, σε συντονισμό με τα δεκάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες πανελλαδικά. Φτάνουν πια οι αγωνιστικές κορώνες, φτάνει πια η αδράνεια, φτάνει πια η υπεράσπιση των εργοδοτών για τους οποίους τόσο πολύ «κόπτεται» το Δ.Σ. του Συνδικάτου, ενώ την ίδια στιγμή δε λέει κουβέντα, ούτε οργανώνει με κανένα τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου. Οι συνάδελφοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο που παίζει η συνδικαλιστική ηγεσία στο Συνδικάτο, όλο αυτό το διάστημα. Όλοι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή μας στον αγώνα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για ένα σωματείο πραγματικό στήριγμα για όλους τους συναδέλφους στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για τα δικαιώματά μας:

  • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
  • Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.
  • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
  • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
  • Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

Δίνουμε την απάντησή μας με ΑΠΕΡΓΙΑ

την Πέμπτη 26 Νοέμβρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση