Προκλητική, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση συγκέντρωσης πάνω από τέσσερα άτομα εν όψει της εορτής του Πολυτεχνείου, ο Γιάννης Νισταζάκης.

Ο κ. Νισταζάκης ήταν ένας από τους φοιτητές της Κρήτης που αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και την ελευθερία του Ελληνικού λαού από τη Χούντα.

Ο ίδιος μιλώντας στο cretapost ανέφερε πως δεν υπήρχε κανένας λόγος η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση τονίζοντας πως ο σκοπός της ήταν να σπείρει τον διχασμό.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και μία προκλητική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν χρειαζόμασταν αυτήν την απαγόρευση καθώς έγκαιρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει έκκληση να μην υπάρξει συμμετοχή στις πορείες. Δεν είχε λόγους η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση. Τελικά φαίνεται πως ήθελε να προκαλέσει έναν διχασμό, να λύσει εσωτερικά προβλήματα μέσα στο κόμμα της ΝΔ καθώς και να δημιουργήσει την αίσθηση στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι θέλουν να σακατέψουν την κοινωνία από τον κορωνοϊό», τόνισε στο cretapost, ο κ. Νισταζάκης.

«Ένας σημαντικός κορωνοϊός ήταν και η Χούντα»

Το φετινό μήνυμα του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τον κ. Νισταζάκη, είναι η ενότητα καθώς όπως ανέφερε και η Χούντα ένας σημαντικός κορωνοϊός είναι που ανατράπηκε με την ένωση του λαού και όχι τον διχασμό του.

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για φέτος είναι ότι πρέπει να υπερβούμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε με ενότητα του κόσμου και όχι με διχασμό. Ένας σημαντικός κορωνοϊός ήταν και η Χούντα και καταφέραμε με την ενότητα να την ανατρέψουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση που δυστυχώς είναι εκμεταλλεύσιμη για τους αντίθετους σκοπούς που πρεσβεύει το Πολυτεχνείο. Βλέπουμε να έχουμε μία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, μία υποβάθμιση της δημοκρατίας, μία προσπάθεια να μετατραπούν τα ΜΜΕ σε ανδρείκελα. Η ενότητα του κόσμου κατοχυρώνει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και αυτήν την ενότητα πρέπει να περιφρουρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νισταζάκης.

Πώς βίωσε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ο Κρητικός Φοιτητής

Το Νοέμβριο του 1973, ο Γιάννης Νισταζάκης, ήταν φοιτητής του τμήματος Τοπογράφων του Πολυτεχνείου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να είχε ενεργό συμμετοχή το αντιφασιστικό φοιτητικό κίνημα.

Ο ίδιος περιγράφει στο cretapost όσα θυμάται από τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου: «Βρισκόμουν μέσα στο Πολυτεχνείο και συνεδριάζαμε με την Συντονιστική Επιτροπή. Θέλαμε να κατέβουμε να διαπραγματευτούμε καθώς το τανκ βρισκόταν στην πύλη έτοιμο να ορμήσει. Είχαμε βάλει την Mercedes του πρύτανη πίσω από την πύλη. Κατέβηκα στην αυλή για να δω ποια ήταν η κατάσταση. Τότε ήταν που μπήκε το τανκ μέσα ενώ ακροβολιστές βρίσκονταν απέναντι από το κτήριο της Πατησίων και άρχισαν να πυροβολούν. Θυμάμαι ένα παιδί που έπεσε νεκρός δίπλα μου από τις σφαίρες, μπροστά από το κτήριο της Αρχιτεκτονικής. Από την άλλη πλευρά βρισκόταν στο έδαφος η κοπέλα που πλάκωσαν τα κάγκελα από την εισβολή του τανκς. Θυμάμαι που άκουσα το ουρλιαχτό της. Την ίδια ώρα οι ακροβολιστές – που ήταν είτε της αστυνομίας, είτε παρακρατικών – συνέχισαν να «βαράνε στο ψαχνό».

nistazakhs6

Παράλληλα, ο κ. Νιστιζάκης περιέγραψε και πώς κατάφερε, μαζί με άλλους φοιτητές, να βγει έξω από το Πολυτεχνείο.

«Η επιχείρηση που στήθηκε από την Χούντα ήταν κυρίως από τον στρατό και ίσως γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε τόσα θύματα. Θυμάμαι ότι ο ίδιος ο στρατός έριξε μία καγκελόπορτα από τη μεριά της Στουρνάρας για να φύγουμε. Όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε, είδαμε ότι μας περίμεναν αστυνομικοί με πολυβόλα που είτε θα μας πυροβολούσαν είτε θα μας συνελάμβαναν, γι’ αυτό κι επιστρέψαμε πίσω στο Πολυτεχνείο. Τότε, ένας φαντάρος, έφεδρος ή αξιωματικός, κρατώντας ένα Τόμσον μας είπε να τον ακολουθήσουμε. Πυροβόλησε στον αέρα και τρόμαξε τους αστυνομικούς. Μας βρήκε τον δρόμο διαφυγής κι έτσι φύγαμε. Μετά μάθαμε ότι τον συγκεκριμένο φαντάρο τον συνέλαβαν», ανέφερε σχετικά ο κ. Νισταζάκης.

polytexneio1_0

«Όλη η νύχτα εδώ. Μία προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα όσα έζησε ο Γιάννης Νισταζάκης στα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου εξιστορεί στο νέο ιστορικό – ερευνητή και συγγραφέα Ιάσωνα Χανδρινό.

Μάλιστα, η προφορική του αφήγηση, έντονα βιωματική, του κ. Νισταζάκη, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νέα έκδοση του βιβλίου του κ. Χανδρινού «Όλη νύχτα εδώ. Μία προφορική ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου» μαζί με δεκάδες άλλες προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών και μη των γεγονότων.

Δείτε εδώ αναλυτικά την αφήγηση του κ. Νισταζάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση