HomeHL-9Αργεί το κουδούνι στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Αργεί το κουδούνι στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Oλιγωρία, ισχνό συντονισμό και κακό προγραμματισμό "χρεώνουν" στο Υπουργείο Παιδείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Oλιγωρία, ισχνό συντονισμό και κακό προγραμματισμό χρεώνει στο Υπουργείο Παιδείας Πρόεδρος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, Άννα Ψωμά, ζητά την έγκαιρη τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα αγγλόφωνα και ελληνόφωνα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας ότι ενώ όλα τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου τις πόρτες τους στους μαθητές, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου ξεκινάει τη χρονιά με προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Οι γονείς ζητούν να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες από τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην παραταθεί περισσότερο η αγωνία και η ταλαιπωρία των παιδιών που ήδη μετρούν τόσους μήνες μακριά από το σχολικό περιβάλλον.

Η επιστολή προς το Υπουργείο που κοινοποιείται σε όλους τους συναρμόδιους φορείς:

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Εκφράζουμε την βαθιά μας απογοήτευση και οργή για το γεγονός ότι, ενώ όλα τα σχολεία στην ελληνική επικράτεια θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου τις πόρτες τους στους μαθητές, ολόκληρος ο ελληνόφωνος και αγγλόφωνος πρωτοβάθμιος κύκλος (νηπιαγωγείο και δημοτικό) καθώς και ο αγγλόφωνος δευτεροβάθμιος κύκλος(γυμνάσιο και λύκειο) του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) Ηρακλείου ξεκινάει τη χρονιά με προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Ο λόγος για αυτή την εξοργιστική κατάσταση είναι ότι έως σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμούν ακόμη οι πιστώσεις για την τοποθέτηση των
αναπληρωτών εκπαιδευτικών (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) των αγγλόφωνων τμημάτων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ξένων γλωσσών, μουσικοί κτλ) των αγγλόφωνων και ελληνόφωνων τμημάτων.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη καθυστέρηση καθώς η προκήρυξη, οι αιτήσεις και η αξιολόγηση των τελικών πινάκων μοριοδότησης έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης ήδη από τον
Ιούλιο.

Επιπλέον, εκκρεμούν οι πιστώσεις για την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών κρατικού προϋπολογισμού για το ελληνόφωνο τμήμα (λόγω νομοθεσίας οι αναπληρωτές του πρωτοβάθμιου κύκλου πρέπει να προέρχονται από κρατικό  προϋπολογισμό και όχι από το ΕΣΠΑ). Και πάλι πρόκειται για απαράδεκτη καθυστέρηση, καθώς η διεύθυνση του σχολείου είχε φροντίσει να δηλώσει τα κενά ήδη από το Μάιο.

Δυστυχώς παρακολουθούμε άλλο ένα επεισόδιο απαξίωσης του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου που ενώ είναι ένα εξαιρετικό σχολείο με σημαντική συνεισφορά στην πόλη μας, αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα ευρύτερα, δυστυχώς αντιμετωπίζει διαχρονικά αδιαφορία, αν όχι και υπονόμευση.

Ζητάμε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες διοικητικές ενέργειες από τους υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην παραταθεί περισσότερο η αγωνία και η ταλαιπωρία των παιδιών που ήδη μετρούν τόσους μήνες μακριά από το σχολικό περιβάλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου κ Αννα Ψωμά.

Λίγα λόγια για το σχολείο

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Σ.Ε.Π.) Ηρακλείου είναι ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο τύπου ΙΙ, δηλαδή οφείλει την ίδρυσή του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ENISA, ενώ χρηματοδοτείται, στελεχώνεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Η είσοδος στο σχολείο είναι ανοιχτή σε όλα τα παιδιά που κατοικούν ή πρόκειται να κατοικήσουν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αρκεί ο ένας τουλάχιστον γονέας να έχει ελληνική ή άλλη ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Προτεραιότητα εγγραφής δίδεται στα τέκνα υπαλλήλων του ENISA ή άλλων υπηρεσιών της Ε.Ε. ή υπαλλήλων των Διεθνών Οργανισμών και των διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στο Ηράκλειο της Κρήτης ή τέκνα εργαζομένων σε Οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς των οποίων το αντικείμενο αφορά στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Ιδιαίτερες προϋποθέσεις ισχύουν για την εγγραφή στα αγγλόφωνα τμήματα που αφορούν κυρίως την μητρική ή κύρια γλώσσα του παιδιού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει το σχολείο και κάθε χρόνο σε πολλές τάξεις, ιδιαίτερα του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, οι αιτήσεις υπερβαίνουν τη χωρητικότητα του κτιρίου και το μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη και έτσι διενεργείται ανοιχτή δημόσια κλήρωση για την επιλογή τους.

Ως προς το παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο, το Σ.Ε.Π. εφαρμόζει όσα ορίζονται από την Γενική Γραμματεία των Ευρωπαϊκών Σχολείων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ακολουθεί δηλαδή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών τόσο στη διάρθρωση (2 χρόνια προσχολική, 5 χρόνια πρωτοβάθμια και 7 χρόνια δευτεροβάθμια εκπαίδευση) όσο και στο περιεχόμενο της διδακτέας ύλης. Όπως και σε όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Σχολεία, το πνεύμα είναι ελεύθερο, η γνώση αποκτάται από την έρευνα και συλλογή πληροφοριών μέσα από τα βιβλία, το διαδίκτυο, αλλά και από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους σχολικούς οργανισμούς. Το Σ.ΕΠ. απονέμει στους αποφοίτους του το European Baccalaureate, όπως όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Σχολεία.

Το σχολείο  αξιολογείται για το έργο του από ομάδα ξένων Επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων και πιστοποιείται με επιτυχία κάθε φορά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση