HomeHL1-GreeceLive-Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

Live-Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη.

Λόγω των συνθηκών με την πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική από άλλες χρονιές, καθώς το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν θα υπερβαίνει τους τριάντα.

Ως εκ τούτου, η συνέντευξη Τύπου διεξάγεται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφου θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Κ. Μητσοτάκη

Για την ύφεση

Η πρώτη ερώτηση αφορά την οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες για την αντιμετώπιση της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά όλες τις οικονομίες. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτων από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια.

Αποχώρηση του Oruc Reis

Δεύτερη ερώτηση αφορά την ανάγνωση των εξελίξεων μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις.

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διάλογος.

Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία.

Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν την Ευρώπη η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα

Εξοπλιστικό πρόγραμμα

Τρίτη ερώτηση αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Εχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκε της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».

Το άνοιγμα των σχολείων και η έκκληση του πρωθυπουργού

Η επόμενη ερώτηση αφορά το άνοιγμα των σχολείων και αν θα είναι όλα έτοιμα τη Δευτέρα και τι θα γίνει με τα σχολεία που θα πρέπει να κλείνουν λόγω κροσυμάτων

«Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Ηταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία.

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα απ[αποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό.

Και ένα μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις. Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Εχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Πέμπτη ερώτηση για την κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους»

Η κατάσταση στα ΚΥΤ και το προσφυγικό

Επόμενη ερώτηση αφορά την κατάσταση στα ΚΥΤ και το προσφυγικό

«Θέλω να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε μια διαφορετική πολιτική που πρώτα έχει να κάνει με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τρίτο την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εχει επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο και μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μεταναστών στη Λέσβο. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν τέσσερις μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Αυτό που έγινε όμως πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στη Λέσβο. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί. Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Εφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια. Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. »

Κατηγορίες αντιπολίτευσης για τη «συμφωνία» στην Τριμερή του Βερολίνου

Επόμενη ερώτηση για τη συμφωνία με την Τουρκία στην Τριμερή του Βερολίνου και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση στη Βουλή και ειδική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα από την δική μου διπλωματική σύμβουλο. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει τον Ερντογάν. Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τρι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική δι0πλωματίας. Υπάρχουν και πράγματα που λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις που δεν λέγονται. Και για να μπορεί ο Πρωθυπουργός να αισθάνεται ασφάλεια για να ενημερώνει χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει μία σοβαρότητα. »

Συνάντηση με Ερντογάν

Ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήμαστε έτοιμοι αν υπάρξει αποκλιμάκωση να συνεχίσουμε τις επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται .

Διάθεση για διάλογο με Τουρκία

Ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο με την Τουρκία

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι ένδειξη καλής διάθεσης προς την Τουρκία. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και δεν πρόκειται να το κάνω. Κάνουμε ενεργητική διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες και φέραμε χώρες της Ευρώπης με το μέρος μας. Ακόμα και με χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Και δεν κρύψαμε ποτέ την ισχυρή μας αποτρεπτική δυνατότητα. Σε μία.

Γραφικό να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα. Θέλω να πω όμως ότι το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής γραμμής. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί. Ενοχλούμαι πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα».

Ιδιωτικό χρέος και προστασία α’ κατοικίας

Ερώτηση αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα

«Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ενας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί. Μέχρι να έχουμε ένα νέο πλαίσιο πιο τολμηρό ανανεώνουμε το υπάρχον πλαίσιο. »

Ελληνοτουρκικά: Κυρώσεις και αποχώρηση Oruc Reis

Ερώτηση αναφορικά με τις κυρώσεις και αν η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις έγινε λόγω της ανησυχίας του Ερντογάν.

Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις. Αλλά θα το κάνουμε αν χρειαστεί. Η απειλή των κυρώσεων είναι ενεργή και θα παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη. Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Ερώτηση για το αν θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

«Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Υπάρχει αυτή η προοπτική και αν κριθεί αναγκαίο θα συγκληθεί. Και να θυμίσω ότι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κρατούνται πρακτικά».

Εμβόλια του κορωνοϊού

Ερώτηση αναφορικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού

Πρόβλημα αν θα πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Βλέπω μια μεγάλη επιφύλαξη. Οι εταιρίες έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι απολύτως ασφαλές. Όσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού όλων. Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δείξουμε το παράδειγμα θα το κάνω για να δείξω ότι είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Μιλάω για έξι μήνες. Αλλά είναι κλινικές έρευνες και ίσως υπάρξουν και καθυστερήσεις. Ακόμα και στο κακό σενάριο όμως είμαστε έτοιμοι. Κι αυτή τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα θα α την κερδίσουμε

Χρονοδιάγραμμα για τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Ερώτηση για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επιστροφή στις διερευνητικές επαφές κι αν υπάρχει συμφωνία για τα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη Χάγη

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί έχει ακυρωθεί στην πράξη. Αρα δεν έχει τόση σημασία. Το πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψουμε στις διερευνητικές εξαρτάται από τα αν θα υπάρξει διαρκής αποκλιμάκωση. Ας κάνουμε λίγο υπομονή να δούμε αν οι τελευταίες κινήσεις είναι ειλικρινείς»

Άνοιγμα τουρισμού και ΕΣΥ

Ερώτηση για το αν ήταν λάθος να ανοίξει ο τουρισμός και αν το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες. Είμαστε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς,. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως. Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε αυτά τα λεφτά έπρεπε να το πει. Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά., Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κορωνοϊός κολλάει μετά τις 12. το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Εχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα.

Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο. Βεβαίως είμαι φιλελεύθερος αλλά αναγνωρίζω οτι το κράτος μπορεί να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο ορισμένες φορές. Πιστεύω σε ένα ισχυρό κράτος αλλά όχι σε πλαδαρό κράτος. Αυτός είναι κεντρικό πυλώνας μια σύγχρονης φιλελευθερης προσέγγισης.

Αναφορικά με το ΕΣΥ: έχουμε προσλάβει 6 χιλιάδες νοσηλευτές. Έχουμε δημιουργήσει νέες θέσεις εντατικής. Το ΕΣΥ τώρα λειτουργεί κανονικά. Οι νέες εντατικές προχωρούν πολύ γρήγορα. Η δέσμευσή που για την παρακαταθήκη του ΕΣΥ ισχύει. Και σήμερα είναι πιο δυνατό από προηγουμένως. Και επιβραβεύσαμε τους ανθρωπους της πρώτης γραμμής. Τα γρήγορα τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας. Τονίζω ότι όποιος βγαινει θετικός τεστάρεται και με PCR. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και ενημερωμένοι και με ένα ΕΣΥ που στάθηκε στα δύσκολα αντάξιο των περιστάσεων. Ενισχύεται επίσης και το πρωτοβάθμιοι σύστημα υγείας. Η συγκυρία απέδειξε πόσο σημαντικές είναι μεγάλες αλλαγές. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα συζητηθεί και στη Βουλή»

Για την ανεργία

Ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα της ανεργίας

«Είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα υπάρξουν εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα»:

«Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».

Για τα εξοπλιστικά

Ερώτηση για τους εξοπλισμούς και για το αν υπάρχει κίνδυνος να μπει η χώρα σε κούρσα εξοπλισμών

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτά που εξήγγειλα χτες ήταν μετρημένα. Η επιλογή των Rafale έγινε γιατί ήδη έχουμε γαλλικά αεροσκάφη. Είναι πολύ εύκολο για ένα πιλότο Mirage να μάθει τα Rafale. Η πιο μεγάλη επένδυση είναι στις φρεγάτες. Πληρώνουμε το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Ενισχύουμε την αμυντική βιομηχανία μας. Στην ΕΚΒΟ ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση. Τα ναυπηγεία Ελευσίνα φτιάχνουν τις νέες πυραυλάκατους. Γίνεται αναβάθμιση της ΕΑΒ.

Λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ – Ψηφοφορία άρση ασυλίας Π. Πολάκη

Ερώτηση αναφορικά με τη λειτουργία της ΚΟ της ΝΔ και την περίπτωση της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες και έχει σταθεί άψογα στα καθήκοντά της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως λόγω θερινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο.

Περικοπές μισθών – Μνημόνια

Ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση περικοπών μισθών

«Είδατε στις χτεσινές εξαγγελίες μου κάποιο μνημονιακό μέτρο όπως περικοπές μισθών ή αύξηση φόρων; Οι όμορφες ταμπέλες όμορφα καίγονται. Ο λαός μάς ψήφισε για να ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα επιμείνουμε σε αυτές. Πλέον έχουμε ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 2021 θα είναι χρονιά εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά μετά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπέρτατος κριτής των πολιτικών μας είναι οι αγορές που μας δανείζουν με πολύ συμφέροντες όρους, παρά την κρίση».

Μεταρρυθμιστική κόπωση στην εκπαίδευση

Ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και ειδικά στο πεδίο της εκπαίδευσης

«Η παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση κι εμένα προσωπικά. Έχουμε κάνει πολλά και έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα σε 1 χρόνο. Έχουμε ξεχάσει τι έχει γίνει για το άσυλο, μια σημαντική παρέμβαση που απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια.Υπό εξέταση είναι σε επερχόμενο νομοσχέδιο , αν η ίδια η σχολή μπορεί να ορίζει ελάχιστο βαθμό για την εισαγωγή στο τμήμα. Βλέπω πού είναι το πρόβλημα, αναγνωρίζω ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε 1 χρόνο, αλλά αναγνωρίζω κι εγώ και η υπ. Παιδείας προς τα πού θα κινηθούμε. Δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες, αλλά κάποια φίλτρα, ναι, πρέπει να μπουν».

Πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

Ερώτηση αναφορικά με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και για τα αν υπάρχουν καθυστερήσεις

«Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες. Οι αποφάσεις μας είναι ειλημμένες. Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Μόνο η αποκατάσταση των εδαφών που πρέπει να κάνει η ΔΕΗ, έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε επίπεδο θέσεων. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής [η απολιγνιτποποίηση] μας δίνει πολλούς πόντους. Αν θέλουν κάποιοι να παραμένουν κολλημένοι στο παρελθόν και να προσποιούνται την Αριστερά της Οικολογίας αυτό τους καθιστά γραφικούς.

Σε ερώτηση, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου. «Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».

«Όταν μίλησα για προβλεψιμότητα μίλησα για την ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο και σταθερό προσανατολισμό και να μπορεί να κερδίζει συμμάχους και όχι να τους χάνει», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντιστρέφοντας το ερώτημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ρωτούσα αν η διπλωματική θέση της χώρας σήμερα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 6, 9, 12 μήνες. Πιστεύω ότι είναι. Γιατί έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι γίνεται στην περιοχή μας. Υπάρχει σήμερα μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιος προκαλεί τις εντάσεις και ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η ΕΕ τοποθετήθηκε καθαρά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για ζήτημα της έρευνας εντός ελληνικής ΑΟΖ έχουν υπάρξει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και από τις ΗΠΑ ότι είναι ελληνική ΑΟΖ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση