HomeHL-9Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη – Τρεις νεκροί, 11 στη ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη – Τρεις νεκροί, 11 στη ΜΕΘ

Ποια τα στατιστικά στοιχεία από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 11 Μαρτίου καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού στην Κρήτη.

Από τότε μέχρι και σήμερα, πέντε μήνες μετά, οι υγειονομικοί φορείς έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ύποπτα και εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, φαίνεται πως η επιδημιολογική εικόνα του νησιού βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε έλεγχο.

Τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει παρά την έξαρση που παρατηρήθηκε με το άνοιγμα του τουρισμού και την χαλαρότητα που επέδειξαν φορείς και πολίτες.

Τρεις νεκροί

Η Κρήτη από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα μετρά τρία θύματα του κορωνοϊο, δύο εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα.

Πρώτο θύμα: Ο πρώτος νεκρός που καταγράφηκε στην Κρήτη από τον κορωνοϊό ήταν ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής που κατέληξε στις 25 Μαρτίου. Ο 42χρονος αποτελούσε το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί. Είχε έρθει στην Κρήτη για μία σειρά σεμιναρίων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Στις 13 Μαρτίου εμφανίζει ήπια συμπτώματα του ιού και υποβάλλεται σε τεστ το οποίο βγαίνει θετικό με αποτέλεσμα να μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα. Λίγες μέρες μετά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται και εισάγεται στην ειδική μονάδα covid-19 του ΠΑΓΝΗ ενώ στις 23 Μαρτίου κάνει εισαγωγή στην ΜΕΘ όπου δύο μέρες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο 42χρονος καθηγητής δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα γεγονός που προβλημάτισε τις υγειονομικές αρχές.

Δεύτερο θύμα: Το δεύτερο θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη είναι η 78χρονη Ελληνοαμερικανίδα που κατέληξε στις 22 Ιουλίου. Η 78χρονη νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ρόδου έχοντας διαγνωσθεί με κορωνοϊό. Η κατάσταση της υγείας της ήταν εξαιρετικά σοβαρή με τους θεράποντες ιατρούς ν’ αποφασίζουν την άμεση εισαγωγή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε σε ειδική κάψουλα και με σκάφος της πολεμικής αεροπορίας στην Κρήτη όπου το βράδυ της 20ης Ιουλίου εισήχθη στην ΜΕΘ του Βενιζελείου. Η άτυχη 78χρονη δεν άντεξε και κατέληξε.

Τρίτο θύμα: Ο τρίτος θάνατος που καταγράφηκε στην Κρήτη ήταν ένας 93χρονος άνδρας στα Χανιά στις 31 Αυγούστου. Ο ηλικιωμένος άνδρας στα μέσα του Αυγούστου είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα covid-19 του νοσοκομείου Χανίων. Είχε αρκετά υποκείμενα νοσήματα με αποτέλεσμα στις 20 Αυγούστου να εισάγεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 11 μέρες μετά δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Τα κρούσματα που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της Κρήτης

Από τις 11 Μαρτίου έως και χθες δεκάδες ήταν οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στις ειδικές μονάδες covid-19 του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, το σύνολο των περιστατικών ανέρχεται σε 180 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Από αυτά τα 180 άτομα, 11 ασθενείς νοσηλεύθηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ τρεις πέθαναν.

Από τις 11 εισαγωγές στην Εντατική οι 9 ήταν στα νοσοκομεία αναφοράς στο Ηράκλειο.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως από τα περιστατικά που χρειάστηκαν να νοσηλευθούν – είτε σε ειδικές μονάδες covid-19, είστε στις ΜΕΘ – οι περισσότεροι ήταν άνδρες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ήταν άνω των 50 χρόνων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη δεν υπήρξε κανένας ανήλικος που να χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση