HomeHL-TOPΕστίαση και καφέ μπαρ: Τι λένε για τα μέτρα τρεις επιχειρηματίες του Ηρακλείου

Εστίαση και καφέ μπαρ: Τι λένε για τα μέτρα τρεις επιχειρηματίες του Ηρακλείου

«Προκλητική η εξαίρεση της Αθήνας» - «Η εστίαση πληρώνει τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον κλάδο της εστίασης και των καφέ μπαρ του Ηρακλείου το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα.

Το νέο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για τη μη διασπορά του κορωνοϊού τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου με τους επιχειρηματίες να αναγκάζονται να κατεβάζουν τα… ρολά τα μεσάνυχτα γεγονός που τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης.

Το cretapost ήρθε σε επαφή με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες εστίασης και καφέ μπαρ στο Ηράκλειο καταγράφοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις συνέπειες που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον.

Πρόκειται για τους: Αλέξανδρο Ντούντα (ένας εκ των ιδιοκτητών του «Εναλλακτικού Μεζεδοπωλείου Bar-ρακι»), Γιώργο Τζωρακολευτεράκη (ένας εκ των ιδιοκτητών του «κοκτέιλ-μπαρ-ρέστοραντ Χάλαβρο») και Θωμά Αράχωβα (ιδιοκτήτης του καφέ «Μινιατούρα» και του παιδότοπου «Μινιατούρα kids»).

 «Προκλητική η εξαίρεση της Αθήνας»

Μπορεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να εξήγησε τους λόγους που αποφάσισαν να συμπεριλάβουν την Κρήτη στον κατάλογο των περιοχών όπου ισχύει το μέτρο για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα ωστόσο όπως αναφέρουν και οι τρεις επιχειρηματίες η εξαίρεση της Αθήνας είναι, τουλάχιστον, προκλητική.

«Είναι προκλητικό ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή ενώ η Κρήτη κλείνει, δεν υπάρχει λογική σε αυτό», επεσήμανε ο κ. Τζωρακολευθεράκης ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντούντας πρόσθεσε πως «από την αρχή της πανδημίας η Κρήτη έχει πάνω από 80 κρούσματα ενώ η Αθήνα έχει τόσα κρούσματα την ημέρα».

«Είναι οξύμωρο όλο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε σχετικά ο κ. Αράχωβας ο οποίος θεωρεί πως «εφόσον πάρθηκε ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να ήταν οριζόντιο κι όχι ανά περιφέρειες ή περιοχές».

Μάλιστα και οι τρεις επιχειρηματίες εκφράζουν τον φόβο πως αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να λήξει στις 23 Αυγούστου, όπως έχει ειπωθεί, αλλά θα παραταθεί και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Ένα άλλο θέμα που σχολιάζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί εστίες συνωστισμού και συγχρωτισμού στις πλατείες.

«Το είδαμε έμπρακτα αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα της εφαρμογής του μέτρου. Τα μαγαζιά του Ηρακλείου έκλεισαν, ως όφειλαν τηρώντας το μέτρο, στις 12 τα μεσάνυχτα αλλά ο κόσμος δεν επέστρεψε στο σπίτι του. Αντίθετα, δημιουργήθηκε συνωστισμός στα Λιοντάρια, στην πλατεία Ελευθερίας αλλά και στον Καράβολα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ντούντας.

«Η εστίαση πληρώνει τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης»

Ο κλάδος της εστίασης πληρώνει το… μάρμαρο σε αυτήν την υγειονομική κρίση αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τρεις επιχειρηματίες με κάποιους να κάνουν λόγο για λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση γιατί μετά το lockdown όλοι περιμέναμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού. Τότε αποφασίστηκε τα τεστ στους τουρίστες να γίνονται δειγματοληπτικά με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι μία μεγάλη έξαρση του ιού. Προχθές αποφασίστηκε ότι οι τουρίστες θα πρέπει να εισέρχονται στην χώρα με αρνητικό τεστ. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής ώστε να κρατήσουμε τα μειωμένα κρούσματα. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμούς και η πρώτη που την πληρώνει είναι – για μία ακόμα φορά – η εστίαση», επεσήμανε σχετικά ο Γιώργος Τζωρακολευθεράκης.

«Το τελευταίο μέτρο μπορεί να λειτουργήσει σαν ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις μας. Συμφωνώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιατί ο κορωνοϊός υπάρχει και είναι ένα σοβαρό θέμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να μας ωθεί να βάλουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις μας», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Ντούντας και συνέχισε: «Από την αρχή μας ανάγκασαν να δουλέψουμε με το 30% της δυναμικότητάς μας και τώρα μας λένε να κλείσουμε στις 12 τα μεσάνυχτα. Ουσιαστικά, εμείς που είμαστε ένα εστιατόριο, δουλεύουμε μόνο βράδυ. Το σέρβις ξεκινά στις 7 ωστόσο ο κόσμος στην Ελλάδα βγαίνει από τις 9 και μετά για φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τρεις ώρες την ημέρα. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο».

Από την πλευρά του ο Θωμάς Αράχωβας τονίζει πως το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ «σφραγίζει» ουσιαστικά τα μπαρ ενώ επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα.

«Υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση όπως τα μπαρ. Γι’ αυτούς το μέτρο θα είναι καταστροφικό. Στις υπόλοιπες κατηγορίες επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο κλάδος του επισιτισμού και της διασκέδασης είναι μία αλυσίδα. Ο κόσμος πηγαίνει για καφέ στη συνέχεια για φαγητό και μετά για ένα ποτό. Επηρεάζει άμεσα τους πάντες», τόνισε ο κ. Αράχωβας.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην… εστίαση και τη διασκέδαση – Φόβοι για λουκέτα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης καθώς οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μία χαμένη χρονιά με πτώση τζίρου έως και 70%.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει πτώση τζίρου ύψους 70% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Ντούντας ενώ παράλληλα εξέφρασε τον φόβο του για επερχόμενα λουκέτα στις τοπικές επιχειρήσεις.

«Είναι γεγονός πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν υπάρξει καμία στήριξη από το κράτος τότε θα ξεκινήσουν τα λουκέτα. Αρχικά θα κλείσουν οι πιο αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις και στη συνέχεια οι πιο δυνατές οι οποίες δεν θα αντέχουν να βάζουν άλλο πλάτη», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Ντούντας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θωμάς Αράχωβας ο οποίος έχει σε αναστολή την μία από τις δύο του επιχειρήσεις.

«Το Μινιατούρα Kids, ο παιδότοπος, είναι κλειστός από τα τέλη του Φλεβάρη με αποτέλεσμα να έχουμε σε αναστολή τους 12 εργαζόμενούς μας. Και στο καφέ έχει καταγραφεί πτώση τζίρου ύψους 40%. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα λειτουργικά έξοδα δεν ξέρω αν θ’ αντέξουν οικονομικά», τόνισε σχετικά ο κ. Αράχωβας ενώ παράλληλα επεσήμανε πως αυτή η χρονιά είναι χαμένη: «Όσοι παλεύουν, παλεύουν όχι για να έχουν κάποιο κέρδος αλλά για να κρατήσουν το πρόσημο εσόδων – εξόδων στο μηδέν. Σε όλο, το σύνολο των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο, προσπαθεί να διατηρήσει και το προσωπικό του. Γιατί εδώ στην Κρήτη οι επιχειρηματίες με τους εργαζόμενους είναι μία οικογένεια, δεν είμαστε ανώνυμες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τζωρακολευτεράκης τόνισε πως ο Αύγουστος πήγαινε καλά και φαινόταν ότι θα υπάρξει μία ισορροπία στα πράγματα ωστόσο τώρα ο τζίρος θα παρουσιάσει μεγαλύτερη πτώση.

«Ο Αύγουστος πήγαινε καλά, υπήρχε αύξηση της κίνησης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2020. Σε σχέση με τα παρελθόντα χρόνια ο τζίρος είχε σημειώσει πτώση 40%. Τώρα με την εφαρμογή αυτού του μέτρου τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα ως προς την βιωσιμότητά μας. Ακόμα και οι βάρδιες δεν βγαίνουν και δεν θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με το προσωπικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρακολευθεράκης τονίζοντας παράλληλα πως «ξέραμε ότι η χρονιά ήταν χαμένη και για να βγάλουμε τη χρονιά θα πρέπει να παίρνουμε δάνεια από το κράτος».

«Το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες του κλάδου μας»

Μπορεί το κράτος από την αρχή της πανδημίας να εξήγγειλε μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες εστίασης ωστόσο – όπως αναφέρουν οι ίδιοι – δεν ήταν κάτι ουσιαστικό.

«Τα μέτρα στήριξης που έδωσε η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες ήταν για να μας χρυσώσει το χάπι, δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζωρακολευθεράκης.

«Το μόνο που ακούμε από την κυβέρνηση είναι ότι θα βγάλει μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τελικά αυτό που έκαναν ήταν να δώσουν ένα δάνειο με τη μορφή επιστρεπτέα προκαταβολής. Θα έπρεπε να ήταν πιο ουσιαστικά τα μέτρα όπως να μας απαλλάξει – όπως έκανε σε άλλους κλάδους – από τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους καθώς θα μπορούσε να μειώσει και τον ΦΠΑ. Με αυτές τις κινήσεις θα μας έδινε μία ανάσα για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντούντας ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως θα έπρεπε να βοηθήσει και ο δήμος Ηρακλείου: «Έγινε μία ρύθμιση στα τετραγωνικά μέτρα αλλά ουσιαστικά δεν ωφελεί σε τίποτε. Η ρύθμιση είναι πως πληρώνουμε το 50% των δημοτικών τελών. Έτσι κι αλλιώς όμως βάσει νόμου χρησιμοποιούμε και το 50% των τετραγωνικών μέτρων άρα ποια βοήθεια μας προσέφεραν; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση