HomeHL-9Θεοδωρικάκος απο το Ρέθυμνο: Ισόρροπη ανάπτυξη στους Δήμους της Κρήτης

Θεοδωρικάκος απο το Ρέθυμνο: Ισόρροπη ανάπτυξη στους Δήμους της Κρήτης

Σχεδιασμός και μεγάλα έργα μέσα απο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ζητήματα των δήμων , η ανάγκη οικονομικής στήριξης καθώς και σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται μέσα απο το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Δήμο Ρεθύμνης ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος , με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών έφτασε στο Ρέθυμνο συνοδευόμενος από υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη, καθώς και στελέχη του Υπουργείου και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντησή του με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το Ρέθυμνο αποτελεί το δεύτερο σταθμό της επίσκεψής μου στην Κρήτη. Πρόκειται για μια επίσκεψη ουσιαστική σκληρής εργασίας μαζί με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε με το σύνολο των δημάρχων της μεγαλονήσου προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωωση και κοινή προετοιμασία για τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δις ευρώ με διασφαλισμένους πόρους και μεγάλες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών , το αίσθημα ασφαλείας και θα συμβάλλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα που θα ειναι δύσκολο. Στο πλαίσιο ατό είχα τη δυνατότητα να κάνω μια πολύ δημιουργική συζήτηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη , ένα έμπειρο και άξιο στέλεχος . Το πρώτο καλό νέο ειναι οτι τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα απο την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση εντάσσονται κατευθείαν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων το οποίο θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης αλλα΄αφορά ευθέως το Ρέθυμνο, το έργο της ύδρευσης καθώς και άλλα τρία με συνολικό προυπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αφορού έργα ύδρευσης και αποχέτευσης οικισμών του Δήμου Ρεθύμνης με κατοίκους κάτω των δύο χιλιάδων , καθώς και ένα έργο αγροτικής οδοποιίας».

Παράλληλα επεσήμανε πως στόχος ειναι να επωφεληθούν όλοι οι δήμοι με έμφαση στην ισσόρροπη ανάπτυξη όλων ενώ προανήγγειλε επιτάχυνση των μελετών και των έρων ώστε όλοι οι δήμοι να φτάσουν σε σημείο ωρίμανσης των έργων τους το ταχύτερο δυνατό.

Ισόρροπη ανάπτυξη στους δήμους της Κρήτης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ένταξη σημαντικών έργων του Ρεθύμνου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορούν μεταξύ άλλων έργα ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και το κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής αλλά και την κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου, τα οποία ειναι ώριμα και πλέον περιμένουν χρηματροδότηση προκειμένου να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Όπως εξήγησε ο κος Θεοδωρικάκος «φιλοδοξώ το Ρέθυμνο να πάρει πολύ περισσότερα απο αυτά τα δύο έργα και θέλω να διευκρινήσω πως ούτε τα δύο αυτά έργα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως ξεκινάμε απο το μηδέν. Εχει υπάρξει ωρίμανση των έργων προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σχεδιασμό».

Σε ο,τι αφορά την πορεία των παραπάνω έργων ο κος Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως στις προθέσεις του υπουργείου ειναι η υλοποίηση των αναγκαίων έργων σε όλους τους Δήμους. Για το σκοπό αυτό τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με όλους τους Δημάρχους «προκειμένου να δούμε ποιά ειναι η συνολική εικόνα και απο τους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός». επεσήμανε ο κος Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «ειναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίηση και στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων μετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι των Δήμων της Ελλάδας καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας»

Στο επίκεντρο η πανδημία – Επανίδρυση δημοτικής αστυνομίας

Ο υπουργός ζήτησε στη συνάντησή του να δοθεί μεγάλη έμφαση στην τήρηση των μέτρων κορωνοϊού για να «μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση από τον Σεπτέμβριο, διότι έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όχι μόνο την οικονομία» ενώ άμεσα αναμένεται να προχωρήσει και η σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών ο Δήμος Ρεθύμνης ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και το Υπουργείο αναμένεται να κινηθεί άμεσα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Η δημοτική αστυνομία απέδειξε οτι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην τάξη και την ασφάλεια , διότι προφανώς δεν ειναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα τα οποία αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και την ααφάλειά τους. Προχωράμε στην επανίδρυση της Δηημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Ρεθύμνης».

Ο κος Θεοδωρικάκος προανήγγειλε, μετά την πρώτη δέσμη οικονομικής στήριξης με 90 εκ ευρώ των Δήμων και μια δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης προς τους Δήμους κάτι που νωρίτερα ζήτησε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αξιολόγηση των απωλειών. Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης θα εξεταστεί ποιες θα είναι οι απώλειες στους Δήμους και σε αυτό θα έχει μαζί του και την ΚΕΔΕ όπως ανέφερε.Τον Αύγουστο θα ξεκινήσει , όπως τόνισε η αξιολόγηση των δήμων ώστε να διαπιστωθεί ποιά ειναι τα προβλήματα που αντιμετωπίει ο κάθε δήμος και ανάλογα να στηριχθεί.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στο Ρέθυμνο και την Κρήτη «αποδεικνύει οτι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ειναι σε συνεχή επαγρύπνση για την αντιμετώπιση και της διάστασης της κρίσης και πράγματη το εξαιρετικό έργο που έχει κάνει στο Υπουργείο μέσω του Αντώνης Τρίτσης αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει σε συζήτηση και με την κοινωνία να έχει τα οφέλη αυτών των έργων τα οποία θα ενταχθούν» ενώ ευχαρίστησε για την έμφαση που έχει δοθεί απο τον Υπουργό και το Υπουργείο Εσωτερικών στην δρομολόγηση έργων για το Ρέθυμνο.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανέφερε: «Πάντα η αυτοδιοίκηση διεκδικεί και πάντα ζητάει ολοένα και περισσότερα και αυτή ειναι η αποστολή της. Είμαστε υπέρ του θεσμικού διαλόγου, ακούσαμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τα όσα δήλωσε ο Υπουργός. Όλη η αυτοδιοίκηση θέλει να πατάει σταθερά στα πόδια της και ό,τι προγραμματίζει να γίνει να έχει το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο ωστε τα έργα να υλοποιούνται και χαιρόμαστε που αυτό μπορεί να γίνει και τώρα και να συνεχιστεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε πάλι με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τώρα παίρνει μια νέα μορφή το Αντώνης Τρίτσης, μια εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το οποίο ειναι πάρα πολύ σημαντικό. Το Ρέθυμνο και ο Δήμος αισθάνεται οτι όλη η αυτοδιοίκηση έχει μια τεράστια ευθύνη, να κρατήσει την κοινωνία σε συνοχή και χαιρόμαστε που ο Υπουργός εξήγγειλε μια στήριξη προς τους δήμους και μάλιστα τους πληττόμενους δήμους»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε τα Χανιά όπου ανακοίνωσε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στα Χανιά με γρήγορους ρυθμούς στη συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων Π. Σημανδηράκη.

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση