HomeHL-9Αυθαιρεσίες στην παραλία του Τσούτσουρου

Αυθαιρεσίες στην παραλία του Τσούτσουρου

Ομπρέλες, ξαπλώστες και τραπεζοκαθίσματα εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυθαιρεσίες στην παραλία του Τσουτσουρου καταγγέλλει αναγνώστης στο cretapost. Oι εικόνες μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν ότι οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις δεν τηρούνται με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα.

Η πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα, όπως μπορεί να δει κανείς, γίνεται μετ’ εμποδίων, ανάμεσα σε ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα χωρίς την στοιχειώδη τήρηση των αποστάσεων και διαδρόμων!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Είναι γνωστό πως η δημόσια χρήση των αιγιαλών-παραλιών, είναι κατοχυρωμένη από το σύνταγμα. Η δύναμη του ελληνικού τουρισμού στηρίζεται στην αυθεντικότητα και φυσική ομορφιά – και όχι σε παραπήγματα και άναρχη δόμηση ακόμη και στον αιγιαλό χωρίς αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά ανεξέλεγκτα .

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μας αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός και για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Νόμοι και Υπουργικές αποφάσεις υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν τηρούνται, πιο πρόσφατη η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 47458 ΕΞ 2020 ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020 που προβλέπει πως οι Δήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, και ακόμα πως η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, μπορεί να καλύπτει μέχρι το εξήντα τοις εκατό (60%) του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων.

Αντίθετα όμως στο ισχύων νομικό πλαίσιο στον παραθαλάσσιο οικισμό του Τσούτσουρου επιχειρηματίας εγγράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την νομοθεσία έχει καταπατήσει κάθε εδάφιο των νόμων, αφαιρώντας το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης στη θάλασσα, τοποθετώντας αυθαίρετα ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα χωρίς την στοιχειώδη τήρηση των αποστάσεων και διαδρόμων. Οι ενέργειές του αυτές, κύρια πλήττουν τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην εγγύτερη παραλία στο κέντρο του οικισμού , παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους.

Η οπτική μόλυνση που έχει προκαλέσει στην αναφερόμενη περιοχή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κορυφώνεται με την μεταφορά της ντουζιέρας στον κεντρικό δρόμο.

Πιστεύω πως η δημοσίευση από μέρους της επιστολής μου, ίσως και ενεργοποιήσει τις αρμόδιες αρχές που με τις συστάσεις τους επαναφέρουν την παραλία στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος».

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση