HomeHL-9Το Ταμείον είναι μείον: «Βόμβα» από φειδωλούς

Το Ταμείον είναι μείον: «Βόμβα» από φειδωλούς

Ζήτησαν Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 400 δισ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

«Βόμβα» έριξαν οι «φειδωλοί» στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος οι χώρες του Βορρά ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ)

Η πληροφορία διακινούνταν από το βράδυ του Σαββάτου, αλλά επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, και πρόκειται ουσιαστικά για θέση που υπονομεύει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Συνόδου, αλλά και το ίδιο το πνεύμα της γερμανογαλλικής πρότασης.

Είναι ενδεικτικό ότι η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500 δισεκ. ευρώ στην αρχική πρόταση) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.) αφήνοντας πάντως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας για να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής αποτυπώνοντας το κλίμα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η  προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε. Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα. «Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες «φειδωλές»» σχολίασε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση