Ένας ακόμη άνδρας κατέληξε στη χώρας μας από κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 149.

Σύμφωνα με το larissanet, το βράδυ της Πέμπτης, κατέληξε 67χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έδινε για πολλές εβδομάδες «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Ο άνδρας είναι το δεύτερο θύμα του κορωνοϊού στη Λάρισα. Πριν από τρεις ημέρες, 50χρονος Ρομά από τη Νέα Σμύρνη έχασε τη ζωή του, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εισήχθη στην ΜΕΘ του ΠΓΝΛ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί, ένας 75χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο ΝΙΜΤΣ. Ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή από σηπτική καταπληξία στις 06:20, ενώ νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ, σε απλή κλίνη, χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Τι είπε ο Τσιόδρας για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση του Υπουργίου Υγείας, έκανε εκτενή αναφορά και στις μεταλλάξεις του ιού. Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η πορεία του» σημείωσε. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε πως η νέα μετάλλαξη δείχνει πως ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται. Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά από τον ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση του ιου SARS το 2003.

Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε και τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως ομάδα ερευνητών ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις. «Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και εξήγησε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια. «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» είπε και έφερε το παράδειγμα της Βρετανίας, που δείχνει πως ο κορωνοϊός εισήλθε ανεξάρτητα και πολλές φορές στη χώρα.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορωνοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.

Σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. «Δεν γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός» σημειώνει. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος παραθέτει ευρήματα που δείχνουν πως σε κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο παρατηρείται μικρός αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, προσθέτει, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινάει το 2ο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού και πλέον ανοίγουν για το κοινό καταστήματα και επιχειρήσεις.

Με την περαιτέρω άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα και θα δοθεί μία ακόμα ώθηση στην επαναλειτουργία της αγοράς. Από την Δευτέρα, λοιπόν, ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, επιστρέφουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, τα μαθήματα σε σχολές οδηγών, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου σε σχολεία και φροντιστήρια.

Aναφορά στα παγκόσμια δεδομένα

Μια σύντομη αναφορά στα παγκόσμια δεδομένα της πανδημίας έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας  κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας . Όπως είπε, ως σήμερα περισσότερα από 3.852.000 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 1.400.00 κρούσματα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, 1.417.000 ασθενείς Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανάρρωσαν και έγιναν καλά. Ως σήμερα, 266.006 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο.

15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% αυτών είναι άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης 33 διασωληνωμένοι με επιπλοκές από τον κορωνοϊό, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση