HomeΚΟΣΜΟΣΣάλος στην Κύπρο για ταξίδι του Νίκου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες

Σάλος στην Κύπρο για ταξίδι του Νίκου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες

Με αεροσκάφος Σαουδάραβα σεΐχη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τον Αύγουστο του 2018 στις Σεϋχέλλες για διακοπές με το τζετ Σαουδάραβα σεΐχη, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Κύπριος.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Κύπρου, αν και αποδέχεται πως η χρησιμοποίηση του ιδιωτικού τζετ αποφέρει εξοικονόμηση για το κράτος, τονίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για ναύλωση αεροσκαφών. Σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει πως η έγκριση της αίτησης δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συμπεραίνει πως πρέπει να τεθούν κριτήρια για την αποδοχή δωρεών για τον συγκεκριμένο σκοπό και να τεθούν γραπτώς ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζει προφανές ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για ναύλωση αεροσκαφών, ωστόσο αποδέχεται ότι οι ναυλώσεις γίνονταν κατά κανόνα σε χαμηλές ή πολύ χαμηλές τιμές και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Το παραπάνω σημειώνεται και σε επιστολή του ίδιου του κ. Αναστασιάδη, στις 20.1.2020. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, ως απάντηση σε επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, υποστηρίζει πως δεν παρατηρήθηκε παραβίαση αρχών χρηστής δημοσιοοικονομικής διαχείρισης που να οδήγησε σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Και μάλιστα, προσθέτει πως η προσφορά της JetStream Aviation Inc. για συγκεκριμένο ταξίδι του Προέδρου στη Νέα Υόρκη εκρίθη ως ασυνήθιστα χαμηλή, «αφού περιοριζόταν στις 60.000 ευρώ, ενώ των άλλων εταιρειών κυμαινόταν από 330.000 έως 360.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί την Ελεγκτική Υπηρεσία πως η έκθεση συντάχθηκε «για να ικανοποιήσει απαράδεκτους και κακόβουλους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης».

Σχετικά με το ταξίδι στις Σεϋχέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει στην επιστολή πως το αεροσκάφος δεν παραχωρήθηκε δωρεάν στην οικογένειά του, ωστόσο έχει έδρα το αεροδρόμιο Λάρνακας και θα μετέβαινε στο νησί για μετακίνηση της οικογένειάς του Σαουδάραβα. «Λόγω των φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τον ΠτΔ», ο ιδιοκτήτης πρότεινε τη διευθέτηση της μετάβασης του Προέδρου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταλήγει ότι η ανάγκη για ναύλωση αεροσκαφών εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη σύναψη ειδικής συμφωνίας πλαισίου αγοράς είτε αεροπορικών πτήσεων είτε υπηρεσιών ναύλωσης αεροσκάφους μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αριθμού επιλεγέντων βάσει προδιαγραφών αερομεταφορών, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ύστερα από σχετική πρόσκληση.

Για τις πολιτογραφήσεις

Η αίτηση για πολιτογράφηση της συγκεκριμένης οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία υποβλήθηκε συλλογικά για τρία αδέλφια και τρία άλλα πρόσωπα. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η έγκριση της αίτησης δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασης και θα έπρεπε να είχε απορριφθεί για μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με την έκθεση, με την έγκριση της αίτησης υπήρχε υπερτιμολόγηση και το δημόσιο απώλεσε φόρους και τέλη της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς οι εταιρείες των πολιτογραφηθέντων Σαουδαράβων δεν έχουν υποβάλει καμιά φορολογική δήλωση από το 2014.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι τα κριτήρια για απόδοση υπηκοότητας, αποτελούν διοικητική πράξη και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις εξουσίες που περιβάλλεται η Ελεγκτική Υπηρεσία. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία τονίζει ότι δεν έχει εξουσία όπως ένα δικαστήριο, αλλά το δικαίωμα να προβεί σε συστάσεις που πιθανό να αφορούν και σε διοικητικές πράξεις.

Η απάντηση Αναστασιάδη

«Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις «Αεροπορικές Μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως αυτή συνοψίζεται στα «Συμπεράσματα και συστάσεις», δικαιώνει πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταρρίπτει άλλη μία προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει ότι:

«…οι ναυλώσεις αεροσκαφών γινόντουσαν, κατά κανόνα, σε χαμηλές ή πολύ χαμηλές τιμές και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος».
Η Προεδρία της Δημοκρατίας με τις ενέργειες της, συνέβαλε στην εξοικονόμηση 3,5 εκ ευρώ.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας, ταχύτητας και ευελιξίας που οφείλει να λαμβάνει υπόψη η Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν πρόκειται για τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που επιβάλλει την επιλογή διαφοροποιημένων από τις πάγιες διαδικασιών.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναγνωρίζει «ως πολύ ικανοποιητικό» το «Πλαίσιο Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, Ναύλωσης Αεροσκαφών», το οποίο η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ήδη ετοιμάσει.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ελέγξει και το ιδιωτικό ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προκύψει ζήτημα για το οποίο να καταγραφούν οι οποιεσδήποτε συστάσεις ή παρατηρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα μετακίνησης που και στο μέλλον θα αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αποφάσισε να ενεργοποιήσει διαδικασίες έρευνας για πιθανή αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία αεροσκάφους, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επόμενων ηγετών της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη «Διαδικασία κατ΄ Εξαίρεση Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επενδυτών», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει οδηγίες να ετοιμαστούν οι σχετικές απαντήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση