HomeHL-GreeceΟ Μητσοτάκης στο γεύμα του Τραμπ

Ο Μητσοτάκης στο γεύμα του Τραμπ

«Κερνάω εγώ», τους είπε ο Αμερικανός και άρχισε τις απειλές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε κάποιους από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, παρακάθισε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεύμα ξεκίνησε με καθυστέρηση, γεγονός που ήταν ο λόγος να πάει τελικά πιο πίσω η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέθεσε γεύμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεων των χωρών που υλοποιούν τον στόχο του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, για αυτό έδωσε το παρών και ο κ. Μητσοτάκης. Οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που υλοποιούν τον στόχο του 2% είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποτελέσει πολλές φορές αφορμή για επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις χώρες που δεν δίνουν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.

ΛΟΝΔΙΝΟ ΝΑΤΟ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΓΕΥΜΑ ΤΡΑΜΠ Ν

Τραμπ: Κερνάω εγώ

«Αυτό το γεύμα είναι κερασμένο από εμένα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους άλλους 8 ηγέτες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CBS, Μαρκ Νόλερ. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προστέθηκαν 130 δισ. δολάρια στις συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, όπως και ότι αυτό το ποσό θα φτάσει τα 400 δισ. δολάρια το 2024.

Μάλιστα, δήλωσε ότι κάποια ημέρα, μπορεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ να ανέβει στο 3% ή ακόμη και 4% του ΑΕΠ, παρότι οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν καν τον στόχο του 2% που υπάρχει τώρα.

Donald Trump

Ποιους απείλησε ο Τραμπ με επιπλέον δασμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να απειλήσει με τιμωρητικούς δασμούς όσες χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, για να πετύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

«Αν δεν το κάνουν, θα τους «πιάσουμε» στο εμπόριο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πληρώσουν. Αυτό μπορώ να σας το πω», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους 7 ηγέτες γύρω από το τραπέζι.

nato-mhtsotakhs

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου

Στο μεταξύ, το γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν μία από τις τελευταίες επαφές του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένο να δώσει.

«Οταν τελειώσουν οι σημερινές συναντήσεις, θα φύγω για την Ουάσινγκτον. Δεν θα κάνουμε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, κάναμε τόσες πολλές τις τελευταίες δύο ημέρες. Καλό ταξίδι σε όλους!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση