HomeHL-9Στο αυτόφωρο δημοτικοί υπάλληλοι για καταγγελία χρηματισμού

Στο αυτόφωρο δημοτικοί υπάλληλοι για καταγγελία χρηματισμού

Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πολλή προσοχή γίνεται ο χειρισμός της καταγγελίας που έγινε από ιδιώτη σε βάρος υπαλλήλου της πολεοδομίας, που φέρεται να αναφέρει ότι ο υπάλληλος έλαβε χρήματα προκειμένου να προχωρήσει υπόθεση του πιο γρήγορα. Η σύλληψη του υπαλλήλου έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας και στην κατοχή του υπήρχαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, όπως αναφέρουν πηγές, ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι περιορισμένες και αυτό γιατί η υπόθεση ερευνάται αποκλειστικά από στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν έρθει στο Ρέθυμνο ειδικά για το λόγο αυτό.

Για την ίδια υπόθεση φέρεται να κατηγορείται ένα ακόμα άτομο, μηχανικός και μάλιστα του ανθρώπου που έκανε την καταγγελία. Ωστόσο, επειδή συνολικά οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς, αφού η καταγγελία στοχοποιεί άνθρωπο, ο οποίος είναι αναρμόδιος για την προώθηση οποιασδήποτε υπόθεσης στην Πολεοδομία, εκφράζονται πολλές απορίες. Πάντως, τα δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα χθες από τον εισαγγελέα και σήμερα πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Με αφορμή τα όσα έχουν ακουστεί, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης.

«Είναι μία προανάκριση τελείως απόρρητη. Γνωρίζω πάντως ότι αφορά έναν φάκελο. Ο λεγόμενος υπάλληλος είναι κλητήρας στην πολεοδομία και δεν είναι υπάλληλος που να έχει ενεργή συμμετοχή ή μπορεί να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκδοση ή στη διευκόλυνση για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Και μάλιστα από ό,τι έχει πληροφορηθεί είναι μία υπόθεση που “τρέχει” κανονικά. Ευτυχώς που τα συστήματα είναι πλέον ηλεκτρονικά και φαίνεται η πληρότητα ή όχι του φακέλου. Οπότε εκτιμώ και θεωρώ ότι είναι μία υπόθεση η οποία περισσότερο βλέπω επιπολαιότητα και αφέλεια και από την πλευρά του πολίτη, που κατέφυγε – υποτίθεται – σε ένα μέσο που δεν χρειάζεται και που δεν μπορεί πλέον σε κανέναν να είναι χρήσιμο.

Είναι φορές που νομίζουμε όλοι εμείς που χειριζόμαστε τέτοιες υποθέσεις ότι φταίει η υπηρεσία. Και δε μιλάω για το θέμα της δωροδοκίας. Μιλάω για το θέμα της εξυπηρέτησης και της ταχύτητας. Ποτέ όμως δεν σκεφτόμαστε αν είναι πλήρης ο φάκελος μας και δεν υπάρχει η ωριμότητα, που απαιτεί ο νόμος για να μπορέσει να εκδοθεί μία άδεια.

Όσες δυνατότητες έχει ο καφετζής των δικαστηρίων να εκδώσει δικαστικές αποφάσεις, άλλες τόσες έχει ο οποιοσδήποτε κλητήρας μίας υπηρεσίας να βγάλει οικοδομική άδεια. Και απορώ σε μία υπόθεση που είναι μπλεγμένοι και μηχανικός ή μηχανικοί, πως μπορεί να υπάρχει η ψευδαίσθηση σε έναν πολίτη ότι μπορεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να του είναι χρήσιμο».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε με έμφαση πως δεν έχει γίνει γνωστό τι υποστηρίζει η πλευρά των εμπλεκομένων και υπεραμύνθηκε της λειτουργίας της Πολεοδομίας Ρεθύμνου, σημειώνοντας πως είναι τέτοιες οι διαδικασίες σήμερα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών – που γίνονται πλέον ηλεκτρονικά – που οι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση τους.

«Προφανώς αν έχει γίνει η οποιαδήποτε συναλλαγή είναι αποδοκιμαστέα και καταδικαστέα. Δεν είμαστε από τις υπηρεσίες που έχει βγει τέτοιο όνομα και μάλιστα μπορώ να πω ότι για την πολεοδομία, πιο πολύ φημίζεται για την αυστηρότητα και την τυπικότητα της παρά για οτιδήποτε άλλο. Και ξέρουν οι μηχανικοί αν και πότε τα παίρνουν οι υπάλληλοι. Προσβάλλεται η υπηρεσία και θίγεται ένας μηχανισμός που δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος φάκελος ξεπέρασε το στάδιο του ελέγχου της νομιμότητας. Προχωρούσε πλέον στο δεύτερο στάδιο για να εκδοθεί η άδεια. Υπήρχαν κάποιες μικροπαρατηρήσεις από την υπηρεσία και δεν καταλαβαίνω ποιος ήταν ο λόγος να γίνει χρηματισμός για να γίνει τι; Να πάει ο κλητήρας να παρακάμψει το σύστημα; Να αλλάξει τη σειρά των γεγονότων; Να καλύψει τυχόν ατέλειες ή απαιτήσεις της υπηρεσίας; Αναρμόδιος τελείως.

Οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις έχουν ονοματεπώνυμο και ιστορία, που δεν δίνει το δικαίωμα στον καθένα να σκεφτεί ότι μπορούν να δωροδοκηθούν. Και στα δημόσια έργα και στην έκδοση αδειών, αυτοί που είναι αναμεμειγμένοι σε αυτά, ξέρουν πάρα πολύ καλά ποια υπηρεσία τα παίρνει ή δεν τα παίρνει ή πότε τα παίρνανε. Ξέρουμε τι σκάνδαλα έχουν βγει ανά την Ελλάδα για τις πολεοδομίας, αλλά σε άλλους καιρούς», κατέληξε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση