HomeHL-9Πρόσκαιρο … φθινόπωρο σήμερα στην Κρήτη με συννεφιά και τοπικές βροχές

Πρόσκαιρο … φθινόπωρο σήμερα στην Κρήτη με συννεφιά και τοπικές βροχές

Γρήγορη βελτίωση του καιρού προβλέπει ο μετεωρολόγος Μ. Λέκκας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φθινοπωρινό είναι του σκηνικό του καιρού σήμερα στην Κρήτη με κυριότερα χαρακτηριστικά τη συννεφιά, τις τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, την πτώση της θερμοκρασίας και τους πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Ωστόσο, η μεταβολή αυτή του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα θα είναι πρόσκαιρη, αφού πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και η συννεφιά θα περιοριστεί στους ορεινούς όγκους της βόρειας Κρήτης.

Για σήμερα Σάββατο, ο κ. Λέκκας είχε προβλέψει τα εξής:

«Το ενισχυμένο Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, το γνωστό Μελτέμι, συνοδευόμενο από μία αρκετά ψυχρότερη αέρια μάζα θα προκαλέσει πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων το Σάββατο το πρωί με μία μικρή πιθανότητα για να εκδηλωθούν κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές, τοπικά και μόνο σε βόρειες ορεινές περιοχές της Κρήτης. Πάντως, μετά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός βελτιώνεται και πάλι με τις νεφώσεις να περιορίζονται κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα του νησιού. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν πολύ γρήγορα από τα ξημερώματα του Σαββάτου με εντάσεις που θα φθάνουν τα 4 -5 Μποφώρ στις περισσότερες περιοχές, ενώ κατά τόπους σε δυτικές, ανατολικές και κυρίως νότιες περιοχές της Κρήτης η ένταση τους θα φθάνει στα 6 έως και τα 7 Μποφώρ. Λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο θα εκδηλωθεί υψηλός κυματισμός στις βόρειες παράκτιες ζώνες του νησιού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να κατέρχεται κάτω από τους 20°C στα πεδινά και παράκτια, ενώ στα ορεινά θα πέσει πολύ χαμηλότερα προκαλώντας αρκετό κρύο, ακόμη και οι μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου θα κυμανθούν γύρω από τους 25°C».

Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή και τη Δευτέρα

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Εξάλλου, για σήμερα Σάββατο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές γενικά ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως και 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φθάσει στις μέγιστες τιμές της τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Η γενική πρόγνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με τη γενική πρόγνωση του καιρού για ολόκληρη τη χώρα, το meteo.gr του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας αναφέρει τα ακόλουθα:

Αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά και νότια με λίγες τοπικές βροχές οι οποίες από τις μεσημεριανές ώρες θα σταματήσουν, περιμένουμε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες, και η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 19 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 10 έως 29, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 27 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 9 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 27 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 24 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 και 28 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και πρόσκαιρα στην Κρήτη τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες

Η επικείμενη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων που θα φθάσουν αργότερα στη διάρκεια της ημέρας ακόμη και τα 9 μποφόρ θέτει σε εγρήγορση και αυξημένη επιφυλακή τις υπηρεσίες στην Κρήτη.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε προειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται στην περιοχή της ευθύνης του, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο οι θυελλώδεις άνεμοι να επηρεάσουν και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση