HomeHL-9Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Έργο πνοής ο ΒΟΑΚ – Πρόχειρο το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης»

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Έργο πνοής ο ΒΟΑΚ – Πρόχειρο το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης»

Live η συνέντευξη Τύπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως έργο πνοής χαρακτήρισε τον ΒΟΑΚ Κρήτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι προσωπική του δέσμευση και θα υλοποιηθεί, ενώ χαρακτήρισε τον δρόμο «άθλιο».
«Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη».

Ο πρωθυπουργός, όπως και την προηγούμενη ημέρα στην καθιερωμένη ομιλία του, επέδειξε συνέπεια, εισπράττοντας θετικά σχόλια στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύου σχολίασε ότι επέδειξε μία συγκρατημένη στάση. Πράγματι, απέφυγε τις παροχές και την αοριστολογία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης διατήρησε ένα μετριοπαθές ύφος, χωρίς να ανεβάσει τους τόνους. Μόνο σε δύο-τρία σημεία άφησε αιχμές για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κατά γενική ομολογία έμεινε επικεντρωμένος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, απέφυγε να δεσμευτεί για πρωτοβουλίες οι οποίες δεν είναι ακόμα έτοιμες και ενέπλεξε πάντα τα αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας την συνεργασία μεταξύ τους. «Το μομέντουμ δεν έρχεται θεόσταλτο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία», είπε αναφερόμενος στο θετικό ξεκίνημα, στο οποίο πολλοί αναφέρονται. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λέει ο σοφός λαός. Επανέλαβε ότι οι περιστάσεις απαιτούν να κινηθεί πολύ γρήγορα. «Θα έχουμε το πόδι στο γκάζι για να συντηρήσουμε τον ρυθμό μας».

Αναφερόμενος στο μέλλον, είπε ότι γνωρίζει πως θα πραγματοποιηθούν λάθη, τα οποία και θα αναδειχθούν μέσω του απολογισμού. «Αυτή είναι η φύση της πολιτικής. Δεν θα επιτρέψω αλαζονεία, υπερβολική ικανοποίηση και χαλάρωση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε πάντως στους άμεσους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του, ενώ επανέλαβε ότι θα τηρήσει ευλαβικά το προεκλογικό πρόγραμμα.

Το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ: 1 δις ευρώ τα φορολογικά μέτρα και 200 εκατομμύρια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η συνέντευξη

Aπό τα πρώτα λεπτά της εμφάνισής του στη συνέντευξη Τύπου, o πρωθυπουργός επανέλαβε τη στόχευσή του για στήριξη της μεσαίας τάξης, τη Δημοσιονομική πειθαρχία και την πρωταρχική σημασία που δίνει στην ανάπτυξη. Θα υλοποιήσει τους στόχους του μέσω ενός κύμα ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να παρέχει καλούς μισθούς. «Δεν ήταν ρόδινη η κατάσταση που παραλάβαμε», τόνισε. «Κάτι αλλάζει στην οικονομία. Οι οικονομικοί δείκτες αλλάζουν θετικά ως προς την κυβέρνηση». Τόνισε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία και υπογράμμισε πως «θα επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου. Η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνουμε ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά».

Για το ενδεχόμενο η διεθνής ύφεση να επηρεάσει την οικονομία

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης. Θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη. Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε η κυβέρνηση

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική».

«Δεν θέλουμε να στέλνουμε την αστυνομία στα πανεπιστήμια»

Ο πρωθυπουργός στο θέμα της ασφάλειας έφερε ως παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της χώρας, για το οποίο είπε ότι έχει «άλλη εικόνα πλέον». Πρόσθεσε ότι «κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση εντός του», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλουμε να στέλνουμε κάθε λίγο και λιγάκι την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Για τα Εξάρχεια

Σε ότι αφορά στα Εξάρχεια υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναβρούν τον ελεύθερο χαρακτήρα τους. Αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με το Δήμο για την ανανέωση της γειτονιάς και την παρέμβαση αστυνομίας στην παραβατική συμπεριφορά. «Αυτό είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, η Ασφάλεια των πολιτών. Χαρακτήρισε εμβληματικό έργο την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου, «γύρω από το οποίο μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να γίνουν τα Εξάρχεια αυτό που ήταν και όχι ένα άνδρο παρανομίας».

Επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεν επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι κυρωμένη από τη Βουλή δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Αυτή η διαπίστωση είναι κάτι που έχω πει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν έχει προσδιοριστεί συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι κάτι που θα συμβεί.

Επιστροφές στην Τουρκία και μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, δήλωσε. Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», ειδικά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

«Πρέπει να σας πω ότι θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να μας βοηθήσουν για να γίνει επιμερισμός ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να υπάρχουν χώρες που δεν θα πάρουν 50 ή 100 παιδιά».

Σε αυστηρό ύφος είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία μίας Ευρώπης στην οποία κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και δεν δέχονται επιμερισμό ως ένδειξη αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ότι «αν θέλει μία χώρα να είναι στο Σένγκεν θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η ΕΕ αλλιώς θα υπάρχουν επιπτώσεις».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος πάμε σε διπλές κάλπες»

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη. Θα περάσουμε από τη διαδικασία διπλής εκλογής», εξήγησε.

Προσωπικό στοίχημα η πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία

Προσωπικό του στοίχημα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός όχι μόνο τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και «μία συγκροτημένη πολιτική που σχεδιάζει για αυτά τα άτομα». «Το εκλαμβάνω και ως υποχρέωση στη μητέρα μου, η οποία μίλησε δημόσια για το δικό της πρόβλημα».

Υποστήριξε ότι θα παρουσιαστούν τολμηρές πρωτοβουλίες, ενώ αναφέρθηκε με εμφανή συγκίνηση σε ένα προσωπικό βίωμα, μία ενδιαφέρουσα ιστορία. «Βρέθηκα την Παρασκευή πολύ στην προπόνηση ατόμων χωρίς όραση». Δήλωσε τον αμέριστο θαυμασμό του για την ψυχική δύναμη των ανθρώπων αυτών. «Μου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει διάταξη σε τυφλούς καθηγητές να υπηρετούν στον τόπο τους και τους στέλνουν μακριά στην Ικαρία και σε άλλα νησιά.

Προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, πάντως εξήγησε ότι εξαρτάται από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρξει.

«Εντός 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα», ανέφερε.

«Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει»

Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων θα αποφασίζει για τις απεργίες, κι όχι οι λίγοι για τους πολλούς. «Υπάρχει αρκετός χρόνος να συζητήσουμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ανέφερε.

«Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Χαίρομαι που δεν βγήκε η πόλη εκτός ρυθμού», είπε επίσης.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ως προς τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι χαίρεται που άνοιξε ξανά η συζήτηση. «Θα χάσει το Βρετανικό Μουσείο την μάχη που δίνει», δήλωσε. Άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας ταυτίστηκε με αυτά που είπε το βρετανικό μουσείο. Ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε αίτημα θα αξιολογηθεί ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο αίτημά της χώρας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών. «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα», είπε.

Έτοιμο στο τέλος του χρόνου το «112»

Ερωτηθείς για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. «Η πολιτική προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την πυροσβεστική, τον γενικό γραμματέα της πολιτικής προστασίας, τους δήμους. «Κάναμε κάτι καλύτεροι φέτος απ’ ότι είχε γίνει στο παρελθόν. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας θα αλλάξει. Γενικά το μοντέλο θα είναι ένας υπεύθυνος και όλοι οι υπόλοιποι να υλοποιούν», είπε.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.
iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση