HomeΕΛΛΑΔΑΞέχασε ο Μητσοτάκης τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Ξέχασε ο Μητσοτάκης τα πρωτογενή πλεονάσματα;

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, τι ισχύει πραγματικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόσχεση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κάνει πίσω στα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ότι «πρώτα θα κερδίσουμε την αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και την κατάλληλη στιγμή θα συζητηθεί το χρέος», έδωσαν την αφορμή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Παπαδημούλης να ειρωνευτούν τον πρωθυπουργό ότι ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ότι παραπέμπει το κρίσιμο αυτό θέμα στις καλένδες.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην οποία τον κατηγορεί ότι «ξέχασε» να ζητήσει στο Βερολίνο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων:

«Την ίδια στιγμή, δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αρκέστηκε να παραπέμψει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωσή τους, που με τη σειρά της θα έφερνε φορολογικές μειώσεις, για μετά το 2021. Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει».

Τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε κάνει σαφές πως θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί από το 2021 και μετά, αφού δηλαδή η χώρα θα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

Το θύμισε και ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ -σας παραπέμπω στην περσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Το βίντεο της Ομάδας Αλήθειας

Μάλιστα η Ομάδα Αλήθειας κυκλοφόρησε και βίντεο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Real FM προεκλογικά, στην οποία σαφώς αναφέρει ότι θέμα μείωσης των πλεονασμάτων θα τεθεί από το 2021 και μετά.

Προγραμματικές δηλώσεις: Το 2021 ο ορίζοντας μείωσης των πλεονασμάτων

Αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, έκανε ειδική αναφορά στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και του πλεονάσματος για το 2019 και για το 2020, και προέβλεψε ότι ο χρονικός ορίζοντας της μείωση των πλεονασμάτων θα είναι το 2021.

«Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, ούτε αμφισβητούνται οι στόχοι των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 κάνουμε ένα πλάνο αλλαγών σε όλα τα κομμάτια της οικονομίας. Οι λέξεις-κλειδιά είναι «αποτελεσματικότητα» και «αξιοπιστία». Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η… Ωραία Κοιμωμένη

Στο ίδιο μήκος κύματος της παραπληροφόρησης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι όταν στα προεκλογικά σποτ της ΝΔ γινόταν λόγος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν υπήρχε αστερίσκος ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν και αν βρεθεί ο πρίγκιπας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη για να ξυπνήσει:

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Ότι πρώτα θα προσπαθήσουν χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί όμως θυμάμαι ότι, όταν στα σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη για να ξυπνήσει».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Τwitter:

«Έστειλε στις καλένδες τη δέσμευση για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Λέγοντας με θράσος ότι δεν κάνει κωλοτούμπες! Αναξιόπιστος εξ αρχής!».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση