HomeHL-EconomyΑισιοδοξία στην Αθήνα για το «κρας τεστ» του προϋπολογισμού του 2020

Αισιοδοξία στην Αθήνα για το «κρας τεστ» του προϋπολογισμού του 2020

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι εξαγγελίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κυβέρνηση ήδη γίνεται προετοιμασία για το «κρας τεστ» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τον προϋπολογισμό του 2020.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται το «στενό μαρκάρισμα» για τον προϋπολογισμό του 2020. Στις 16 Σεπτεμβρίου έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ενώ θα έχουν προηγηθεί το EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου, όπως και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου οδήγησαν την Κομισιόν σε επικαιροποίηση της έκθεσής της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day, η Κομισιόν σημειώνει ότι ο στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί, αλλά οι στόχοι για το 2020 τίθενται εν αμφιβόλων, βάσει εξαγγελιών και των στοιχείων που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Κομισιόν επεσήμανε στην έκθεσή της ότι το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων (της προηγούμενης κυβέρνησης) θα είχε δημοσιονομικό στόχο που επρόκειτο να υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Πριν από την υιοθέτηση αυτών των μέτρων, η Κομισιόν προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019, αλλά μετά τα μέτρα το συμπέρασμα ήταν ένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό για φέτος.

Η αλλαγή αυτή, μετά την επικαιροποίηση της έκθεσης της Κομισιόν εκτιμούν στην Αθήνα ότι οφείλεται στην πολιτική αλλαγή και ότι αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποτυπώνεται και με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της Κομισιόν ότι τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη του στόχου για το 2020, στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμούν ότι η εδραίωση του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με το εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2020 θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς, σημειώνουν στην Αθήνα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση