HomeHL-9Με Κρητικό χώμα τάφηκε στην Αθήνα ο Χριστόφορος Λιοντάκης

Με Κρητικό χώμα τάφηκε στην Αθήνα ο Χριστόφορος Λιοντάκης

Ύστατο χαίρε από τους εκπροσώπους του πολιτισμού,γραμμάτων και τέχνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με Κρητικό χώμα,τάφηκε στην Αθηναϊκή γη ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Έλληνας ποιητής-συγγραφέας Χριστόφορος Λιοντάκης.

Το ύστατο χαίρε στον αγαπημένο σε όλους ποιητή,είπαν,στον Ιερό Ναό Χαλανδρίου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του, εκπρόσωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών κ.α.

Στην κηδεία του Χριστόφορου Λιοντάκη ήταν παρόντες επίσης συγγενείς και φίλοι από την γενέτειρά του, το Ίνι του Δήμου Μινώα, άλλα και το Ηράκλειο, ενώ έντονα συγκινητική ήταν η κίνηση-πρωτοβουλία του προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου Τίτου Κοκολάκη που μετέφερε στον τάφο, χώμα από χωριό, το σπίτι που γεννήθηκε ο Χριστόφορος.

Επικήδειους λόγους,μιλώντας για την ζωή και το σημαντικό έργο τού εκλιπόντα,εκφώνησαν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής εταιρείας συγγραφέων Αλέξης Ζήρας,ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Μήλας,ο συγγραφέας-λογοτέχνης Αντώνης Καρτσάκης,ο φιλόλογος Δημήτρης Περοδασκαλάκης,ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Ινιου-Μοναστηρακίου Τίτος Κοκολάκης,ενω πλειάδα δηλώσεων και συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων έχουν αποσταλεί στην οικογένεια του Χριστόφορου Λιοντάκη,απο θεσμικούς εκπροσώπους,ανάμεσα τους,της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ,του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναούτακη,του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης-Δημαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού,της εταιρείας Συγγραφέων,φορέων Πολιτισμού ,κ.α.

Εκ μέρους της οικογένειας Λιοντάκη,στην κηδεία,όλους τους παραβρεθέντες και όσους συμπαραστάθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο,ευχαρίστησε ο Γιάννης Χατζάκης,ενώ επίσης γνωστοποιείται δημόσια από την οικογένεια,ότι την ερχόμενη Κυριακή το πρωί στο Ινι στον ναό του Αγ Γεωργίου,στην γενέτειρα του Χριστόφορου, θα τελεστεί 9ημερο μνημόσυνο.

Μάλιστα και την περασμένη Κυριακή το πρωί -μετά το άγγελμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του Χριστοφορου Λιοντάκη,στο Ναό του Αγ Γεωργίου στο χωριό του Ίνι,παρουσία όλων των συγχωριανών μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση,ενω για την προσωπικότητα και το έργο του Χριστόφορου Λιοντάκη μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικομενικού θρόνου πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης.

Παράλληλα στο Ναό,αναγνώστηκε ψήφισμα του Πολιτιστικού συλλόγου Ίνιου-Μοναστηρακίου “ΙΝΑΤΟΣ”απο τον πρόεδρό του Τίτο Κοκολάκη.Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου διάβασε το ίδιο ψήφισμα και στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία στην Αθήνα,προσθέτοντας”στο γενέθλιο τόπο μας το Ίνι,ηταν πάνδημη συμμετοχή στην επιμνημόσυνη δέηση την περασμένη Κυριακή με την σκέψη όλων των συγχωριανών μας σε εσένα αγαπημένε μας Χριστόφορε.

Σήμερα στον τελευταίο αποχωρισμό,στο ύστατο χαίρε,φέραμε να σε σκεπάσει,να έχεις επάνω σου λίγο χώμα από το μεγάλο περιβόλι των παιδικών σου χρόνων, στις παρυφές της κρητικής Αρκαδίας,ως ελάχιστη ανταπόδοση της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της προσφοράς σου, στην κοινή προσπάθεια, για την αποκάλυψη και την ανάδειξη της ιστορίας, των μνημείων και του πολιτισμού του τόπου μας.

”Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα είχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ινι,τους συγγενείς,φίλους,τους τοπικούς φορείς,ερχόταν συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.Μάλιστα η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια Κοιτίδα πολιτισμού ,το λαογραφικό μουσείο,ενώ η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ήταν συνεχές και εκφραζόταν στις πολύ τακτικές επικοινωνίες που είχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Τιτο Κοκολάκη.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης του άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γιαυτό ενώ το τελευταίο του βιβλίο “Ο Μεγάλος Δρόμος”εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι σε Αθήνα και Ηράκλειο ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα.Το ψήφισμα του Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου που διάβασε στην εξόδιο ακολουθία στην Αθήνα και στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ίνι ο Τίτος ζ Κοκολακης,εχει ως εξής:

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΙΝΑΤΟΣ”

“Στο Ίνι, σήμερα, 26 Ιουλίου 2019, ημέρα Παρασκευή, μετά το άγγελμα του θανάτου του συντοπίτη μας ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη, συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση Συλλυπητηρίου ψηφίσματος, ως ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, στο Χριστόφορο Λιοντάκη, τον δικό μας άνθρωπο, που διακρίθηκε ευρύτερα για την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Η έννοια του για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου ήταν διαρκής. Ενδιαφερόταν όχι μόνο για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για κάθε άνθρωπο προσωπικά. Ξεχωριστή πράξη, η δωρεά της πατρικής του οικίας στην τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία μιας κιβωτού μνήμης, του λαογραφικού μουσείου Ινίου. Άνθρωπος σεμνός, ευγενής, με ήθος και εντιμότητα κέρδισε δίκαια την εμπιστοσύνη και την καθολική αναγνώριση του κόσμου. Στη μνήμη του το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και να τους επιδώσει το παρόν ψήφισμα
2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία
3. Να καταθέσει ποσό, αντί στεφάνου, υπέρ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ινίου
4. Να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ίνι
5. Να οργανώσει πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της προσωπικότητας του
6. Να αναρτήσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να το δημοσιεύσει στα ΜΜΕ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση