HomeHL-EconomyΣτα χεριά των Θεσμών οι φοροελαφρύνσεις

Στα χεριά των Θεσμών οι φοροελαφρύνσεις

ΥΠΟΙΚ: Τα πάμε καλά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αισιοδοξία συνεχίζει να βγάζει η ελληνική πλευρά μετά το πρώτο τετ-α-τετ του Χρήστο Σταϊκούρα με τον Ντέκλαντ Κοστέλο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist για τις φοροελαφρύνσεις.

Ωστόσο μόλις τώρα ξεκίνησε η αποστολή στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών προς τους Θεσμούς για το κόστος του φορολογικού νομοσχεδίου και το πώς ακριβώς αυτό το κόστος θα απορροφηθεί από άλλους κωδικούς του Προϋπολογισμού ή τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Το πάμε καλά, γιατί το πάμε βήμα- βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM ανέφερε δύο- τρεις φορές τον όρο «μειώσεις φόρων» (tax cuts), γεγονός που θα πρέπει να θεωρείται ενθαρρυντικό. Όσον αφορά στο αντίβαρο αυτών των μειώσεων φόρων που πρότεινε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλαδή τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, μάλιστα, ότι στις συζητήσεις που είχε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών, ουδέποτε ανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου.

Η αποστολή στοιχείων για το φορολογικό μόλις ξεκίνησε, πάντως και θα συνεχιστεί αυτό το διήμερο, όσο παραμένουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, χωρίς να αποκλειστούν νέες συναντήσεις.

Όσον αφορά στο στόχο του Προϋπολογισμού για το 2020, αυτός θα είναι 3,5%, ανεξαρτήτως του τι θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση. Για το μείζον θέμα των δημοσιονομικών στόχων, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Χ. Φάιλμπριφ έδωσε… χρησμό. Από τη μία, σημείωσε ότι δεν βλέπει χώρο για να αλλάξουν, αλλά από τη άλλη παρατήρησε ότι δεν είναι για πάντα. Επιπλέον, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και μετά να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για τα πλεονάσματα, που τέθηκαν ψηλά για να κρατηθεί η Ελλάδα βιώσιμη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση