HomeHL-9Επίσημη έναρξη λειτουργίας για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Επίσημη έναρξη λειτουργίας για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοσύστατο Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο πλέον έπαψε να υφίσταται.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Κώστας Φωτάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο ΤΕΙ Κρήτης.

vardakis_mesogeiako_220319a

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος:

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας, ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/ τ. Α/ 7-5-2019). Το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φέρει μια ιστορία περίπου 40 ετών, αυτήν του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης), το οποίο έπαψε πλέον να υφίσταται.

Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.

Εξαιρετικά σημαντικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των χιλιάδων αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης στην εδραίωση του Ιδρύματος στην κοινωνία, τους παραγωγικούς τομείς και την επιστημονική κοινότητα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), ως σημαντικού φορέα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς δράσεων εξωστρέφειας και νέας γνωριμίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με την τοπική κοινωνία της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης που λειτουργούν Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Κ.Φωτάκης για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: «Αξιοποιούνται υποδομές και επιστήμονες στις σύγχρονες τεχνολογίες»

Στην τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του νέου εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ηράκλειο, παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και παραρτήματα στα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, και τη Σητεία αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, που αναμένεται να συνδράμει αποτελεσματικά στην αξιοποίηση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού της Κρήτης στις σύγχρονες προκλήσεις, ο κ. Φωτάκης δήλωσε:

«Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα. Τομέων που κάποιοι είναι ακόμη ακόρεστοι επιστημονικά και τεχνολογικά κι έτσι αφήνουν περιθώρια για μεγάλη προστιθέμενη αξία.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο διαθέτει σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική, η αγροτεχνολογία. Πρόκειται για τεχνολογίες που δημιουργούν αξία και πλούτο στα σημεία που συναντούν τους παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά. Η μετατροπή του TEI σε Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας γενικότερα.

Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών που υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ακόμη και να προκαλέσει άλματα πρωτοπορίας που θα μας τραβήξουν μπροστά.»

Σ. Βαρδάκης: «Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ενισχύει το ρόλο της Κρήτης ως κέντρο παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης. Όπως τόνισε με δήλωση του «το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης από σήμερα αποτελεί μια νέα θετική πραγματικότητα η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας.

Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι η υπέρβαση της κρίσης που βίωσε η χώρα, περνάει μέσα από τις ευκαιρίες που θα δοθούν στους νέους ανθρώπους. Ευκαιρίες που δεν συνδέονται μόνο με την εργασία και το ευνοϊκό πλαίσιο που οφείλουμε να δημιουργήσουμε ώστε να μείνουν και να εργαστούν στην χώρα μας.

Συνδέονται κυρίως με την ικανότητα μας να σταθούμε αρωγοί και να ενισχύσουμε την πλήρη αξιοποίηση από τους βασικούς κλάδους παραγωγής, της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται μέσα στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας. Αυτή είναι η πεποίθηση της Κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση καλωσορίζουμε την έναρξη λειτουργίας του νέου Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την νέα θετική προοπτική γνώσης και καινοτομίας που δημιουργείται για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας».

Ο Σύλλογος Έκτακτου ακαδημαϊκού προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο Σύλλογος Εκτάκτου ακαδημαϊκού προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα ήρθε στο Ίδρυμα μας ο Υπουργός κ. Γαβρογλου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε μια προεκλογική φιέστα, αυτή των εγκαινίων του νέου «Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

Από τις διθυραμβικές ομιλίες του, δεν άκουσε κανείς ότι το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος που σε κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης ξεπερνάει το 60% του προσωπικού τους, μένει στον αέρα. Αφήνοντας έτσι ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του ΤΕΙ με ελάχιστο προσωπικό.

Αλήθεια μπορεί ο υπουργός και η κυβέρνηση του να δεσμευτούν ότι:

• Στο νέο πανεπιστήμιο θα πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι του κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις; Ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους δουλειάς τους.

• Αλήθεια μπορεί να δεσμευτεί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έκτακτο προσωπικό, ανεξάρτητα του είδους της σύμβασης;

• Να δεσμευτεί για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να στηριχτεί το νέο Πανεπιστήμιο σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή;

• Να δεσμευτεί ότι στα υπό κατάργηση και συγχώνευση τμήματα δεν θα τη πληρώσουν οι φοιτητές τους και οι εργαζόμενοι τους, με νέα εμπόδια στις σπουδές τους για τους μεν και απολύσεις για τους δε;

Ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δεσμευτούν ή ακόμα περισσότερο αν κάτι ψελλίσουν αυτά θα είναι λόγια του αέρα. Γιατί όπως και οι ίδιοι το ομολογούν η μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο είναι το πρώτο βήμα για την συγχώνευση των τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων της Κρήτης σε ένα. Δηλαδή εξυπηρετεί το στόχο της συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης άρα την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων και σχολών με αντίστοιχη συρρίκνωση του προσωπικού των ιδρυμάτων.
Άλλωστε αν όλα τα παραπάνω ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τότε θα φρόντιζε να τα ρυθμίσει στην νομοθετική της πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο. Όμως αυτά τα θέματα που αφορούν τις αγωνίες των ανθρώπων του ιδρύματος δεν είχαν θέσει στα κυβερνητικά κείμενα.

Το Έκτακτο Προσωπικό του Ιδρύματος διεκδικεί:
1)Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.

2) Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νόμο. Συμβάσεις ετήσιες χωρίς μείωση των μισθολογικών όρων από εξάμηνο σε εξάμηνο.

3)Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Άνοιγμα θέσεων Ειδικού Επιστημονικού́ Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού(Ε.ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

4) Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νέο πανεπιστήμιο και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις (αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.)».

Διαφήμιση
Διαφήμιση