HomeHL-GreeceΤσίπρας: Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών

Yποκριτές και πατριδοκάπηλοι όσοι διαφωνούν!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Στον πραγματικό κόσμο της οικονομίας υπήρχε μία δίψα. Ως δύο χώρες να βοηθήσει την άλλη. Ως χώρες που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης. Ευχάριστη έκπληξη για μένα η παρουσία 140 επιχειρηματιών εδώ μαζί μας, προκειμένου να αδράξουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με συναδέλφους τους» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδος-Σκοπίων που πραγματοποιείται στη γειτονική χώρα.

«Με τον φίλο μου τον Ζόραν, έναν χρόνο, βρεθήκαμε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Δεν πιστεύαμε ότι σήμερα θα ήμασταν εδώ. Αποδείξαμε ότι η περιοχή μας, τα Βαλκάνια, δεν παράγουν μόνο αδιέξοδα. Χρειάστηκε επίπονη δουλειά και να ακυρώσουμε την υποκρισία και την πατριδοκαπηλεία και από τις δύο πλευρές. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία πατριωτική και για τις δύο πλευρές, με οφέλη και για τις δύο πλευρές» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Μία συμφωνία που στην Ευρώπη λαμβάνουμε ανησυχητικά μηνύματα. Βλέπουμε αναζωπύρωση του εθνικισμού. Από τη Βρετανία που οδηγήθηκε στο Brexit, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη που ανεβαίνει η ακροδεξιά».

Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλες προκλήσεις. Να κάνουμε τα Βαλκάνια επίκεντρο για την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ενεργά, στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των προοπτικών των χωρών των Βαλκανίων. Το καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια στη Σύνοδο της Σόφιας. Έτσι έχει ξεκινήσει ξανά μία πολύ κρίσιμη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας (στην ΕΕ) θα είναι πραγματικότητα τον Ιούλιο. Έχουμε μπροστά μας και την πρόκληση του μονοπατιού του μεταξιού. Έχουμε την πρωτοβουλία του Βερολίνου, αλλά και τις επενδύσεις από την Αμερική για την ενέργεια. Καλοδεχούμενο και το ενδιφέρον της Ρωσίας, με την οποία θέλουμε να έχουμε καλή συνεργασία και ήδη έχουμε στον τομέα της ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω, καθιστούν την Ελλάδα πύλη εισόδου και τη Βόρεια Μακεδονία ως δίοδο αυτής της κινητικότητας. Μετά από 27 χρόνια αδράνειας και χαμένων ευκαιριών, είναι η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία. Η επιχειρηματικότητα αντιστάθηκε στον παραλογισμό. Για την επιχειρηματικότητα δεν υπήρχαν κλειστά σύνορα. Και αυτό αποδεικνύεται με την παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η Ελλάδα αποδείχθηκε το 2018 ως η δεύτερη χώρα σε επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία με επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Ενόψει της σημερινής επίσκεψης, είχαμε προετοιμάσει μία σειρά από σημαντικές οικονομικές συμφωνίες. Πριν όμως, θέλω να σχολιάσω τα δημοσιεύματα των εφημερίδων στην Αθήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραφαν την παρουσία μας εδώ ως απόβαση. Δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε απόβαση. Ήρθαμε να συνεργαστούμε, να υπερβούμε τα εμπόδια και να έχουμε δημιουργικές συζητήσεις. Ισότιμα.

Βάλαμε για πρώτη φορά σειρά σε ζητήματα 30 χρόνων. Συμφωνήσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας, ώστε να διευθετηθούν τα ζητήματα της ονομασίας των προϊόντων. Μέσω της επιτροπής που προβλέπεται να συσταθεί, ευελπιστώ να βρεθεί λύση, με βάση τους κανόνες που διέπουν τη γεωγραφική προέλευση των προϊόντων.

Συζητήσαμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία, για τη χρηματοδότηση συνεργειών και από τις δύο πλευρές. Συμφωνήσαμε να επιταχυνθούν οι κινήσεις για την ενέργεια. Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τα εξής:

-Αποφυγή διπλής φορολόγησης

-Τελωνειακή συνεργασία καικ διευκόλυνση εμπορικών

-Πρωτόκολλο συνεργασίας και μνημόνιο των κεντρικών αγορών

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά

-Σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσότερων σταθμών. Ήδη άνοιξε σταθμός στις Πρέσπες.

-Πρωτοβουλίες για την ψηφιακή πολιτική.

-Διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρώπη. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι, ότι μία χώρα που εναρμονίζεται στα ευρωπαϊκά κεκτημένα, έχει θέση στην ΕΕ.

Βάζουμε ένα λιθαράκι, ώστε να μετατραπούν τα Βαλκάνια από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, σε βάση ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση