HomeHL-WorldΜπαρνιέ: Όλο και πιο πιθανό το no-deal Brexit

Μπαρνιέ: Όλο και πιο πιθανό το no-deal Brexit

Μπορούμε όμως ακόμα να ελπίζουμε πως θα αποφύγουμε έξοδο χωρίς συμφωνία, προσθέτει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σενάριο του no-deal Brexit, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, δείχνει όλο και πιθανότερο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. «Μπορούμε όμως ακόμα να ελπίζουμε πως θα το αποφύγουμε» δήλωσε, προσθέτοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή μία σχέση εταιρική, όπως αυτή που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Νορβηγία.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, μετά την απόρριψη από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων όλων των εναλλακτικών στη Συμφωνία Αποχώρησης της Τερέζα Μέι, ο Μπαρνιέ σχολίασε πως η Βρετανία έχει πλέον τρεις επιλογές πριν την αποχώρηση της 12ης Απριλίου. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να δείξει το πώς θα προχωρήσουμε ή να καθορίσει ένα σχέδιο» τόνισε ο Μπαρνιέ. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Πρόσθεσε πως η Βρετανία μπορεί ακόμα να δεχθεί τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί η Μέι, εξηγώντας πως είναι «ο μόνος τρόπος» η αποχώρησή της να γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Άλλες επιλογές είναι το no-deal Brexit ή μακρά παράταση της αποχώρησης, για τις οποίες την ευθύνη θα έχει το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, μεγάλη αναβολή του Brexit σημαίνει συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές 2019. Σε κάθε περίπτωση, οι 27 χώρες- μέλη είναι έτοιμες και ενωμένες και για ενδεχόμενο άτακτου διαζυγίου. «Το ότι είμαστε προετοιμασμένοι για no-deal Brexit δεν σημαίνει πως όλα θα είναι ομαλά. Θα υπάρξουν διαταραχές, προβλήματα. Το ότι είμαστε προετοιμασμένοι σημαίνει πως η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί όλες τις απρόβλεπτες δυσλειτουργίες» συνέχισε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την ήδη υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit σε περίπτωση νέας αναβολής, σημειώνοντας πως η Βρετανία δεν θα λάβει μεταβατική περίοδο παρά μόνο με αποδοχή της συμφωνίας.

«Σε ενδεχόμενη παράταση δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα κράτος τις μελλοντικές σχέσεις, δεν έχουμε το νόμιμο δικαίωμα» εξήγησε. «Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος».

Η επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με την Τερέζα Μέι έχει προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου. Εντωμεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στο αδιέξοδο του Brexit.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση