HomeΚΡΗΤΗΑναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο

Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ταλαιπωρία μπαίνουν οι ασθενείς που έχουν προγραμματίσει να χειρουργηθούν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς το γεγονός της μείωσης του αριθμού των αναισθησιολόγων, έχει οδηγήσει σε αναβολές τακτικών χειρουργείων.

Από τους 4 αναισθησιολόγους που εργάζονταν στο νοσοκομείο, έχουν μείνει 3 την τελευταία μια εβδομάδα, καθώς η μια εξ αυτών για λόγους υγείας βρίσκεται σε άδεια.

Οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να φέρουν σε πέρας το σύνολο των χειρουργείων – τακτικών προγραμματισμένων και εκτάκτων- έτσι αναγκαστικά πολλά προγραμματισμένα παίρνουν αναβολή.

Όπως τονίζει στην Κρητική Επιθεώρηση ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Ξυπολυτάς, η απόφαση πάρθηκε προκειμένου η έλλειψη αυτή να μη λειτουργήσει σε βάρος των έκτακτων περιστατικών που χρειάζονται χειρουργείο. Ωστόσο, όπως σημειώνει, έχει ήδη προκηρυχθεί θέση επικουρικού γιατρού.

«Εδώ και περίπου μια εβδομάδα αναβάλουμε χειρουργεία για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα επείγοντα περιστατικά. Έχουμε κινήσει όμως ήδη κατεπείγουσες διαδικασίες για πρόσληψη επικουρικού αναισθησιολόγου, ώστε να καλυφθεί η θέση».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η θέση θα καλυφθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα, αν όλα πάνε καλά, καθώς είναι γνωστές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου Yγείας.

Πάντως όπως σημειώνει ο ίδιος, κάθε καλοκαίρι κλείνει ένα κρεβάτι στο χειρουργείο για να μπορούν να παίρνουν τις κανονικές τους άδειες οι γιατροί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Στο μεταξύ το θέμα της αναγκαιότητας πρόσληψης αναισθησιολόγου, αλλά και γενικότερα τις ελλείψεις και τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, θα θέσει εκ νέου υπόψη του υπουργού Υγείας ο κ. Ξυπολυτάς σε συνάντηση που θα έχει μαζί του το επόμενο διάστημα.

Η ελλιπής χρηματοδότηση και η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία θα ζητήσει λύση ο διοικητής, ο οποίος θα επισκεφθεί τον υπουργό με κλιμάκιο του νοσοκομείου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ

Ανοίγουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ και το απόγευμα, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων. Οι ασθενείς που επιθυμούν να παρακάμψουν τυχόν λίστες αναμονής αλλά και να επιλέξουν τον γιατρό που θα τους χειρουργήσει, θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν και το απόγευμα καταβάλλοντας τη σχετική αμοιβή.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή μπορούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας τους.

Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των νοσοκομείων στην ολοήμερη λειτουργία, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για γιατρούς και λοιπό προσωπικό, η αμοιβή κ.ά. θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο επιτρέπει την καταβολή τιμητικών αμοιβών από φαρμακευτικές εταιρείες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που συμμετέχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι η αμοιβή θα καταβάλλεται από τον διοργανωτή αποκλειστικά μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η τιμητική αμοιβή αφορά συμμετοχή σε συνέδρια και προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από τον φορέα όπου απασχολείται το προσωπικό. Πιο αναλυτικά, «…επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, όπως ‘Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων’ για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τούς εποπτεύει…».
goodnet.gr, Χ.Β.

Διαφήμιση
Διαφήμιση