HomeΓΝΩΜΕΣΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα

Άρθρο του γραμματέα ΝΕ Ηρακλείου, Αντώνη Ζαχαριουδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 «Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος». Τούτη η γη, η ελληνική φιλοξενεί άνδρες πολλούς επιφανείς.

22 χρόνια τώρα κείτεται σ’ αυτήν και ο μεγάλος της ηγέτης, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Ένας άνθρωπος σταθμός για την Ελλάδα και την πολιτική της ζωή. Χαρισματικός ηγέτης, οραματιστής, δημοκράτης και λάτρης της πατρίδος του ο Ανδρέας έζησε και ζει μέσα από τα έργα του και τη μεγάλη πολιτική του πορεία.

Ο ιδρυτής της δημοκρατικής παράταξης ήταν ένας πολιτικός που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον ελληνικό λαό. Άφησε πίσω του πιστούς οπαδούς και ορκισμένους αντιπάλους που ακόμα κι εκείνοι παραδέχτηκαν την αξία του.

Ένας άνδρας πολιτικός που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ήδη από μικρή ηλικία, άρχισαν να διαφαίνονται οι δημοκρατικές του ιδέες και ανησυχίες.

Η πολιτική του σταδιοδρομία αρχίζει το Φεβρουάριο του 1964 όταν εκλέγεται βουλευτής Αχαΐας με την Ένωση Κέντρου, που θριάμβευσε στις εκλογές. Ο ίδιος, παθιασμένος με την πολιτική, έρχεται στο προσκήνιο ως εκφραστής της ανανέωσης και μεταρρυθμιστής. Ώστε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, βασισμένο στις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της λαϊκής κυριαρχίας. Στο διάστημα 1974-1981 το κόμμα του παρουσίασε θεαματική άνοδο. Αποκορύφωμα της πολιτικής του πορείας ήταν όταν το 1981 ο Ανδρέας γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας και φέρνει στη χώρα την αλλαγή και την Ελλάδα στους Έλληνες. Στα χρόνια της διακυβέρνησης αυτής έλαβαν χώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό του κράτους. Στα 11 χρόνια της πορείας του αυτής, επηρέασε κατά πολύ την σκέψη και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Ήταν ο ηγέτης που σημάδεψε την Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.

Ο Άνδρας λατρεύτηκε και κατηγορήθηκε ,όμως η ιστορία τον δικαιώνει.

Το 1996 παρέδωσε μια Ελλάδα ισχυρή, που ήταν σε θέση να σταθεί ως δυναμική παρουσία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες απέκτησαν επιτέλους ένα κράτος που σεβόταν τους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Το βιοτικό επίπεδο αναβαθμίστηκε αισθητά και αποδόθηκε πια η κοινωνική δικαιοσύνη. Η ιστορία για όσα έπραξε ο Ανδρέας είναι γνωστή.

Το ζήτημα είναι εμείς σήμερα να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που παραλάβαμε. Να σταθούμε στο ύψος των καιρών και να απαντήσουμε στις προκλήσεις.

Ο ίδιος χάραξε μια λαμπρή πορεία για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Έχουμε χρέος να βαδίσουμε σταθερά πάνω σ’ αυτήν την πορεία. Το χρωστάμε στον Ανδρέα, στις ιδέες που μας ενώνουν, το χρωστάμε στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Τέτοιες ημέρες μνήμης πρέπει να είναι διδακτικές. Έχουμε τις ιδέες, τα οράματα, τις αξίες και ένα μεγάλο πολιτικό πρότυπο, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του, είναι την ώρα του «πράττειν» να πράξουμε σωστά.

Ο Ανδρέας έπραξε και μας διδάσκει ακόμα με τις πράξεις του..

Διαφήμιση
Διαφήμιση