HomeΚΟΣΜΟΣG-20: Τι διακυβεύεται στη σύνοδο του Μπουένος Άιρες

G-20: Τι διακυβεύεται στη σύνοδο του Μπουένος Άιρες

Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία των Αργεντινών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να είναι όσο πρέπει βαρετή και να ξεχαστεί γρήγορα. Αυτή είναι η… μεγαλύτερη φιλοδοξία των Αργεντινών οικοδεσποτών της Συνόδου της G-20 η οποία πραγματοποιείται από χτες στο Μπουένος Άιρες.

Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι η αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στο Αμβούργο σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, αλλά και διότι η απόφαση τότε των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ να μην υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν, λόγω διαφωνιών ως προς το Διεθνές Σύμφωνο του Παρισιού για την Κλιματική Μεταβολή, σκίασε το φόρουμ που υποτίθεται ότι κατεξοχήν προσφέρει συλλογικές λύσεις στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης.

Και για μεν τα ζητήματα ασφαλείας η μετατροπή της πρωτεύουσας της Αργεντινής σε οιονεί πολιορκούμενη πόλη και οι εκκλήσεις του αρμόδιου υπουργού προς τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν, ίσως δώσει την απάντηση. Όμως, παρά την κρισιμότητα της συγκυρίας, το ενδεχόμενο ευρύτερων συγκλίσεων των συμμετεχουσών δυνάμεων παραμένει μακρινό. Η «εποχή Τραμπ» δεν το επιτρέπει.

«Μαύρος κύκνος» η φιλοξενούσα χώρα

Πριν από δέκα χρόνια, η πρώτη στα χρονικά σύνοδος κορυφής των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, πραγματοποιήθηκε στη Ουάσινγκτον, στη σκιά της Lehmann Brothers. Φέτος, από ειρωνεία της τύχης, είναι και πάλι η μοίρα της φιλοξενούσας χώρας να αποτελεί έναν από τους «μαύρους κύκνους» που προκαλούν ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία. Με το νόμισμά της να έχει χάσει εντός του έτους το 50% της αξίας του (λόγω της συναλλαγματικής κρίσης που προκάλεσε από τον Απρίλιο η περιστολή της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής), το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 60% και τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2018 να υπολογίζεται στο μείον 2,5% η χώρα του Μαουρίτσιο Μάκρι κάθε άλλο παρά θυμίζει τις ημέρες λ.χ. του Ιανουαρίου 2016, όταν ο τότε νεοκλεγείς φιλελεύθερος πρόεδρός της ετύγχανε στο Φόρουμ του Νταβός υποδοχής σταρ.

Η «βροχή ξένων επενδύσεων» που αναμενόταν δεν υλοποιήθηκε – αν μη τι άλλο διότι η Αργεντινή παραμένει, χάρη και στον έλεγχο του Κογκρέσου από την αντιπολίτευση, μία οικονομία αρκούντως προστατευτική. Όσο για την υπεσχημένη «έξυπνη επανεισδοχή» της χώρας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, μετά το κραχ του 2001 και κατόπιν μιάμιση δεκαετία αποκλεισμού από τις αγορές επί της διακυβέρνησης Κίρτσνερ, αυτή απλώς κατέληξε στην επανεισδοχή στο… ΔΝΤ, το οποίο τον περασμένο Ιούνιο εξασφάλισε στην Αργεντινή πρόγραμμα στήριξης ύψους 56 δισ. δολαρίων.

Εξού και το Μπουένος Άιρες έκλεισε τους λογαριασμούς του με τους επενδυτές οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις αναδιαρθρώσεις αργεντίνικου χρέους, ενώ φροντίζει να είναι και πολιτικά ευθυγραμμισμένο με τον κύριο μέτοχο του ΔΝΤ. Ωστόσο, παρά τη στενή πλέον σχέση με τις ΗΠΑ, δεν κλείνει την πόρτα στην Κίνα, δεύτερο κυριότερο εμπορικό εταίρο του. Χαρακτηριστικά, ο Σι Τζινπίνγκ θα συνδυάσει τη Σύνοδο της G-20 με επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή.

Θετικό κλίμα στο Μαρ ντελ Πλάτα

Οι οικοδεσπότες ευελπιστούν ότι μπορούν να παίξουν δημιουργικά τον ρόλο του μεσολαβητή, ως προερχόμενοι από σχετικά μικρή χώρα. Άλλωστε, η προπαρασκευστική συνάντηση της G-20 στο Μαρ ντελ Πλάτα για θέματα εμπορίου κύλησε σε θετικό κλίμα. Καθώς δε ο ένοικος του Λευκού Οίκου ακύρωσε προχθές (ελέω της ουκρανικής κρίσης αλλά και της έρευνας του ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ) την προβλεπόμενη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το διμερές ραντεβού Τραμπ-Σι θα είναι το κυριότερο παράπλευρο γεγονός στο Μπουένος Άιρες.

Η πιθανότητα αποφυγής του γενικευμένου σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου εμφανίζεται αίφνης ενισχυμένη. Όμως οι πραγματικές διαθέσεις του Τραμπ έναντι των Ευρωπαίων ίσως αποτελούν διαφορετικό κεφάλαιο…

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση