HomeHL-WorldΑργεντινή: Αβέβαιο το μέλλον του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που έχει βάλει ο Μιλέι «στο μάτι»

Αργεντινή: Αβέβαιο το μέλλον του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που έχει βάλει ο Μιλέι «στο μάτι»

Παρατείνεται για μία ακόμη εβδομάδα η αναστολή της λειτουργίας του Telam

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρατείνεται για μία ακόμη εβδομάδα η αναστολή της λειτουργίας του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αργεντινής Telam, του οποίου ο πρόεδρος της χώρας Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το «κλείσιμο», με το μέλλον του να παραμένει αβέβαιο.

«Η εξαίρεση από τη μισθοδοτούμενη εργασία παρατείνεται για άλλες επτά ημέρες», διευκρίνισε σε μέιλ του προς τους εργαζόμενους στο Telam ο Ντιέγο Τσαχέρ ελεγκτής του πρακτορείου που διορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μιλέι.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ότι αναστέλλονται οι δραστηριότητες του κρατικού πρακτορείου, ενώ εμπόδισε την πρόσβαση των εργαζομένων στα κτίριά του εν αναμονή ενός σχεδίου οριστικού κλεισίματος.

Τρεις ημέρες νωρίτερα ο Μιλέι είχε δηλώσει ότι θέλει «να κλείσει» το Telam, το οποίο, όπως κατήγγειλε, χρησιμοποιούνταν τις τελευταίες δεκαετίες ως «πρακτορείο προπαγάνδας» στην υπηρεσία των αριστερών προέδρων της Αργεντινής Νέστορ και Κριστίνα Κίρσνερ.

Χθες, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι του Telam έλαβαν πρόταση για εθελούσια αποχώρηση, την οποία η συνέλευσή τους απέρριψε, δήλωσε ο Τόμας Ελιάσεβ συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του πρακτορείου.

Το Telam ιδρύθηκε το 1945 από τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν και πλέον μετρά περισσότερους από 700 εργαζόμενους. Πρόκειται για το πρώτο κρατικό μέσο ενημέρωσης εναντίον του οποίου βάλλει ο υπερφιλελεύθερος Μιλέι.

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση ξεκίνησε οικονομικό έλεγχο στα βασικά κρατικά μέσα ενημέρωσης με στόχο να προετοιμάσει σχέδιο «μεταρρύθμισης, αναδιάρθρωσης και δράσης». Ωστόσο η προεδρία της Αργεντινής είχε επισημάνει ότι «δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη» τυχόν ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση Μιλέι διόρισε με διάταγμά της δύο ελεγκτές, ανάμεσά τους τον δικηγόρο Ντιέγο Τσαχέρ, πρώην διοικητή του ομίλου μέσων ενημέρωσης Grupo America, για να αναλάβουν τη διαχείριση πέντε κρατικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Telam και η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Αργεντινής.

Κλείσιμο, αναδιάρθρωση, μερική ή πλήρης ιδιωτικοποίηση: το μέλλον του Telam παραμένει προς το παρόν αβέβαιο. Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφιβάλλουν κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί απλώς να κλείσει το κρατικό πρακτορείο χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, η οποία δεν είναι σίγουρη.

Το 2018 αναδιάρθρωση του πρακτορείου υπό τον φιλελεύθερο πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι είχε οδηγήσει σε 357 απολύσεις, περίπου το 40% των εργαζομένων, πολλές από τις οποίες ακυρώθηκαν στη συνέχεια από τη δικαιοσύνη.

Οι εργαζόμενοι στο Telam έχουν δημιουργήσει έναν ιστότοπο, τον «somostelam» (είμαστε το Telam), μέσω του οποίου συνεχίζουν να μεταδίδουν τηλεγραφήματα γενικής ειδησεογραφίας, αλλά και ενημερώσεις για τον αγώνα τους κατά του κλεισίματος του πρακτορείου.
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση